Foto:Aleksandar Damnjanović

Izložba "Mi, životinje", kolekcija umetničkih fotografija Aleksandra Damnjanovića, biće otvorena 7. decembra u 20 časova u najstarijoj fotografskoj galeriji u Beogradu koja nosi ime Nikole Radoševića.

Rad Aleksandra Damnjanovića, učenika Radoševića, osnivača Galerije „Nikola Radošević“ daleke 1964. godine, odražava visok nivo profesionalizma ali i umetničke izuzetnosti. Fotografija znači pisanje svetlošću, a svojim delom Damnjanović otkriva duboki dijalog između svetlosti i života, podsećaju iz ove galerije, dodajući da dela fotografa privlače vizuelnom lepotom ali i podstiču na duboko promišljanje o odnosu između čoveka i prirode.

Izložba „Mi, životinje“ nije samo umetnički događaj već i poziv na akciju, delovanje. Kroz pažljivo postavljene figurice životinja, Damnjanović publiku vodi na putovanje kroz svoju viziju prirode, postavljajući pitanja o našem mestu u njoj. Fotografije nisu samo vizuelno zadivljujuće već i snažno edukativne, pozivajući posmatrače na razmišljanje o ekološkim izazovima i potrebi za očuvanjem biodiverziteta.

– Ukazujući na životinjski svet, a govoreći o ljudskom, pozivam svakog od nas na samorefleksiju, na kritičko promišljanje o sopstvenom delovanju u uzajamnom odnosu sa drugim ljudima, životinjama, biljkama. Pozivam na iznalaženje lepše slike stvarnosti, na spremnost na promenu, na razumevanje i prihvatanje – reči su Damnjanovića, dodajući da svaka fotografija nosi duboku simboliku i poruku o važnosti očuvanja životinjskog sveta, čime autor podseća na odgovornost koju svaki pojedinac ima prema prirodi u koju spadamo i mi, ljudi.

Foto:Aleksandar Damnjanović

Kao lajtmotiv izložbe, kako je zabeležila istoričarka umetnosti Katarina Nikolić, ističe se fotografija ljudske šake:

Foto:Aleksandar Damnjanović

– Po njoj se naziru tragovi zemlje, a istovremeno nežno ali čvrsto pridržava šimpanzu. Metaforički civilizacijski susret čoveka i životinje, u večnom zagrljaju, briše granice i oni jedno drugom postaju sklonište i utočište.

Foto:Aleksandar Damnjanović

Kada je Mirjana Ognjanović pogledala fotografije iz kalendara Aleksandra Damnjanovića prvo što je pomislila jeste da „tu imamo nešto baš bizarno“:

– Kažem bizarno, jer srpski prevod francuske reči bizarre – neobičan ili nastran, ne pruža u ovom slučaju odgovarajuće značenje. Prevodu nedostaje izvesna oznaka humora, pa i opomene.

Foto:Aleksandar Damnjanović

Na otvaranju izložbe biće promovisan i kalendar za 2024. godinu, koji donosi sve fotografije iz ove kolekcije, uz inspirativne citate i tekstove autora.

Aleksandar Damnjanović ima duboke veze sa Galerijom „Nikola Radošević“. Kao učenik Nikole Radoševića, prepoznatog osnivača galerije, Damnjanović je jedan od fotografa te tradicije koji i danas profesionalno radi za klijente kod nas, i u svetu. Fotografija je za njega znači mnogo više od slikanja trenutka – to je pripovedanje priče svetlošću.

Foto:Aleksandar Damnjanović

– Želja mi je bila da našoj publici u galeriji Nikola Radošević, predstavim fotografiju kao tehniku u njenom najlepšem i najkvalitetnijem izdanju koje postoji i drago mi je da sam u tome uspeo.

Foto:Aleksandar Damnjanović

Aleksandar Damnjanović rođen je 1970. u Beogradu, a nakon školovanja u IV beogradskoj gimnaziji i Arhitektonskoj tehničkoj školi, 1990. upisao je školu fotografije kod Nikole Radoševića. Tokom studiranja radio je kao asistent u Dizeldorfu, u Nemačkoj, u foto-studiju Ulija Štajnmeca. Već 1993. u Taormini dobio je Medalju kao mlada nada jugoslovenske fotografije – Anastas Jovanović, a naredne godine počinje profesionalno da se bavi fotografiju. U Indiji je 1994. fotografisao svoje proputovanje od Nju Delhija do Mumbaja, a po povratku u Beograd dobija i prve klijente za reklamne fotografije, osniva marketinšku agenciju sa foto i video studijom, a 2001. otvara i studio u Beogradu, radeći za mnoge reklamne agencije.

Foto:Aleksandar Damnjanović

Pre dvadesetak godina položio je ispit pred Evropskom federacijom profesionalnih fotografa i dobio zvanje QEP (Qualified European Photographer) za reklamnu fotografiju i jedini je s ovih prostora koji ima tu diplomu.

Radio je u Dubaiju, u Južnoafričkoj Republici, Australiji, Meksiku, Maleziji, a posle brojnih grupnih izložbi kod nas i u inostranstvu ovo će biti njegova prva samostalna postavka, koja će trajati do 17. decembra.

Bonus video: Fotografije Meseca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar