Iako je prošlo više od tri decenije od kada je pisac Dušan Kovačević napisao “Urnebesnu tragediju”, tema je aktuelna kao da je napisana danas. Priča o destrukciji u jednoj porodici, u režiji Jagoša Markovića, imala je premijeru u Narodnom pozorištu. Ko smo mi danas posle svega što nam se izdešavalo i posle kojih uloga glumac ne ostaje isti, neke su od tema o kojima su pričali glumci Aleksandar Vučković i Bane Vidaković za "Probudi se".

– Dva dana pre beogradske, imali smo banjalučku premijeru, i stvarno je publika predivno reagovala,  čak smo u Beogradu “kliknuli” sa publikom na nekim novim mestima – kaže glumac Aleksandar Vučković.

Njegov kolega Bane Vidaković dodaje da je Jagoš Marković reditelj koji je “kad mu proradi mašta u stanju svašta da napravi”.

– Prizor koji se vidi kada se podigne zavesa zaista deluje kao neki Felinijev film, I to su nam mnogi rekli. Mi smo “poludeli” i odigrali možda bolje nego ikada, tako da je u publici bilo ljudi koji su plakali, bilo je dramatičnih reakcija – kaže naš poznati glumac.

Кovačević u ovom komadu, praizvedenom 1991. godine, preispituje porodične i lične tragedije, male i velike katastrofe koje se dešavaju u naoko običnim ljudskim životima.

Reditelj Marković potpisuje i izbor muzike, dramaturg je Molina Udovički Fotez, vizuelni identitet predstave kreirali su scenograf Matija Vučićević i kostimograf Bojana Nikitović, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor.

Živopisnu galeriju likova pored Baneta Vidakovića (Vasilije) i Aleksandra Vučkovića (Kosta), dočaravaju Nikolina Friganović (Ruža), Željko Erkić (Milan), Petar Vasiljević (Neven), Nela Mihailović (Julka), Aleksandar Vučković (Кosta), Sandra Bugarski (Rajna), Branko Vidaković (Vasilije), Ljubiša Savanović (Doktor) i Marija Nedeljkov (Milicionerka).

Narodno pozorište u Beogradu uradilo je „Urnebesnu tragediju“ u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske u Banjaluci.

Bonus video: Irena Popović Dragović, autorka opere „Deca“: Ispunjena sam osećanjem čiste sreće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar