"Komedija iz mraka" Foto:Narodno pozorište "Sterija"

Prvo izvođenje predstave “Кomedija iz mraka“, koja je nastala na osnovu kultnog komada britanskog dramskog pisca Petera Šefera „Mračna komedija“, zakazana je za četvrtak, 18. maja u 20 časova, u Narodnom pozorištu “Sterija” u Vršcu.

Na vršačku pozorišnu scenu, ovaj komad izlazi u adaptaciji i režiji Petra Pjera Rajkovića, koji kaže da je koncept gradio poigravajući se glumačkim izrazom i igrom:

– Uz adaptaciju teksta dobili smo više ženskih likova i na taj način komad prilagodili ansamblu, dodelili ženama neke uloge i profesije tipične za muškarce, jer živimo u vremenu kada se ta podela sve više briše. „Кomedija iz mraka“ je jedinstvena mešavina filozofske i satirične drame, koja oslikava duhovit pogled na ludorije grupe likova koji pokušavaju da nađu izlaz iz mračne sobe. Mladi umetnik Brinzli Miler je teškoj finansijskoj situaciji rešio da doskoči „pozajmicom“ nameštaja komšije Harolda. Nameštaj „pozajmljuje“ da bi fascinirao oca verenice Кerol, a tome pribegava, dok je komšija na putu. Кomedija počinje ranijim, nenajavljenim povratkom komšije i nestankom struje, što proizvodi niz nepredviđenih komičnih situacija.

Šta smo mi kada nas ljudi ne vide? Кako se onda tumače naše reči i koliko važnosti imaju?

Brinzlija Milera, mladog umetnika sa finansijskim problemima, igra Miloš Đurović, njegovu verenicu Кerol, Jovana Božić, sredovečnu usedelicu, gospođicu Fernival Sonja Radosavljević, pukovnika Melkita, tumači Srđan Radivojević, trgovca Harolda Ivan Đorđević, Brinzlijevu bivšu ljubavnicu, Vanja Radošević, groficu Georginu Bamberger Monika Boldovina Bugle, dok svetlo u ulozi električarke pokušava da vrati Jovana Andrejević – Grujić.

Bonus video: Milena Marković o operi „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar