Milan Jelić u filmu "Vrane" Foto: Printscreen/YouTube

Prvo izdanje festivala Merlinka Classics, sa osam filmova koji su ostavili dubok trag na kvir kinematografiju, biće otvoreno danas u sali Makavejev u Jugoslovenskoj kinoteci i trajaće do 15. novembra, najavili su organizatori.

Festival će otvoriti Dragan Jovićević, scenarista i koreditelj dokumentarnog filma „Topli dom“ posvećenog kvir elementima u srpskom filmu, a prvo veče obeležiće filmovi Milana Jelića koji je svojim radom omogućio veliku vidljivost kvir senzibiliteta u jugoslovenskom filmu, saopštili su organizatori.

– Malo je reći da je Milan Jelić jedna posve renesansna ličnost. Nekadašnji „hitmejker“, koji je do početka devedesetih svojim filmovima ostvarivao rekordne gledanosti u bioskopima – što je tih godina bilo jedno od merila kvaliteta domaćeg filma – autor velike posvećenosti, ali i filmske pismenosti, „Almodovar pre Almodovara“, u mnogo čemu je doprineo kreiranju ukusa filmske publike nekadašnje Jugoslavije, ali i rodonačelništvu „kvir estetike“ još u vremenu crnotalasovskog filma – objašnjava Jovićević zašto je prvo festivalsko veče posvećeno ovom sineasti.

Foto: Promo

Jovićević podseća da je Jelić i kao glumac ostati upisan u istoriji jugoslovenskog i srpskog filma.

– Milan Jelić je bio prvi glumac koji se pojavio na velikom platnu u liku homoseksualca i to 1969. godine u filmu „Vrane“ Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića. Lik feminiziranog baletana bio je prvi veliki gej lik, gotovo romaneskno napisan što nije bilo čudno za tadašnje filmove crnog talasa, i bio je prvi gej lik čije je ponašanje prihvatano kao normalno, zbog čega je ovo ostvarenje osobena prekretnica kada je reč o reprezentaciji LGBT osoba u kinematografiji ovdašnjeg prostora – navodi on.

Večeras od 18 sati će biti prikazani Jelićevi filmovi „Bubašinter“ od 18 sati i „Špijun na štiklama“ od 20.30.

„‘Bubašinter’ je priča o ocu pekaru koji svom petnaestogodišnjem sinu poverava zadatak uništavanja bubašvaba u pekari, nadajući se da će ga tako iz sveta sanjalica prevesti u svet trudbenika. Razlog za neuspeh u poslu otac nalazi u dečakovom nesređenom seksualnom životu, pa ga vodi u jedan motel. Pošto i taj pokušaj ostaje bez uspeha, otac diže ruke, a dečaka u svet seksa uvodi tetka, raspuštenica, na njoj svojstven način“, navodi se u opisu filma.

„Špijun na štiklama“ sa Milanom Gutovićem i Milenom Dravić u glavnim ulogama govori o Livadinki Kukurić, direktorki novoosnovane diskografske kuće, koja ubacuje svog službenika Narcisa Zeca, prerušenog u čistačicu, u konkurentsku diskografsku kuću, da bi se dočepala ekskluzivnih snimaka svetske estradne zvezde. Na taj način, lažnim predstavljanjem produkcije, ona nastoji da osigura bankarske kredite za izgradnju studija.

Druge festivalske večeri, 13. novembra od 18 sati, biće prikazan nemački film „Mihael“ Karla Teodora Drajera o mladom umetniku u usponu koji potkrada svog učitelja Zoreta i prodaje njegove poklone da da bi po upoznavanju jedne princeze održao luksuzan način života.

Sledi potom ostvarenje „Momci iz benda“ (20.30 sati) američkog reditelja Vilijama Fridkina. Film prati priču o Haroldu kome za rođendan prijatelji priređuju zabavu, a kako zabava napreduje i muškarci postaju pijaniji, tako se i atmosfera pogoršava. Rimejk ovog filma nedavno je prikazan u produkciji Netfliksa.

 

U subotu 14. novembra od 18 sati na programu je „Moj život u ružičastom“ Alena Berlinera o transrodnoj devojčici Ludoviku, a od 20.30 kultni američki dokumentarac „Pariz u plamenu“ Dženi Livingston o dreg kulturi u Njujorku.

Poslednje veče, 15. novembra od 18 sati, rezervisano je za francusko-italijanski film „Kavez za ludake“ Eduarda Molinara o menadžeru noćnog kluba u San Tropeu u kome nastupaju dreg kraljice, a najveća zvezda među njima je njegov partner. Stvari se komplikuju kada njegov sin dovodi verenicu i njene ultra-konzervativne roditelje da se upoznaju. U samoj završenci, od 20.30 sati, biće prikazana francusko-belgijska koprodukcija „Leto“ Katrin Korsini. Smešten u sedamdesete godine 20. veka, film prati priču Karol, profesorke i feministkinje iz Pariza, i Delfin, ćerke farmera, koje se upoznaju i zaljubljuju.

Festival Merlinka Classics nastao je u želji da se mlađe generacije upoznaju sa važnim kvir filmovima, koji su doprineli tome da danas postoje filmovi i serije koji slobodno portretišu LGBT osobe, navode organizatori.