Predstava Jadnici Foto: Madlenianum

Najspektakularniji mjuzikl u Srbiji "Jadnici" odigraće se sutra 23. juna po 100. put na sceni Opere i teatra Madlenianum. Čuveno remek-delo Viktora Igoa traje već 15 godina, a o magiji i tajnama dugovečnosti, u susretu sa medijima, govorili su reditelj Nebojša Bradić, glumci Branislava Podrumac, Dejan Lutkić, Nataša Marković, Srđan Timarov i dirigent Vesna Šouc.

Prva premijera bila je 18. oktobra 2007. godine sa doajenom Zafirom Hadžimanovim u ulozi Žan Valžana. Na zahtev publike i kuturne javnosti ova kultna predstava, koja je postala zaštitni znak Madlenianuma, obnavlja se 2014. godine sa istim autorskim timom, ali sa velikim promenama u podeli uloga. U ulozi Žana Valžana se pojavljuje Nebojša Dugalić, dok su, s druge strane, neki od glumaca zamenili uloge, poput Dejana Lutkića kao Inspektor Žaver i Srđana Timarova koji je u obnovljenoj verziji Tenardije. Pored njih, tu su i Ivan Bosiljčić, Katarina Gojković, Nataša Marković, i pevači Branislava Podrumac, Ljubomir Popović, Zoran Leković.

Foto : Vesna Lalić/Nova.rs

– Čast je biti deo ovakvog projekta. Timarov i ja smo imali to zadovoljstvo da zamenimo uloge koje su potpune krajnosti, tako da smo zadovoljili sve naše glumačke želje. Ovo je zaista predstava na koju svaki glumac mora da bude ponosan i nadam se da ćemo još dugo živeti život ovih „Jadnika“ – rekao je Lutkić.

Predstava Jadnici Foto: Madlenianum

Timarov se složio da je biti deo „Jadnika“ privilegija i radost, kako za glumce i ostalu ekipu, tako i za publiku koja prisustvuje već 15 godina spektaklu koji Beograd postavlja na mapu sveta.

Nataša Marković i Srđan Timarov Foto : Vesna Lalić/Nova.rs

– Lako je bljesnuti, ali teško je trajati. Biti u zagrljaju ovog remek-dela je neopisiv osećaj. Igrati sa Natašom Marković bračni par me uvek uveseljava i koliko god su grozni naši likovi dobijemo gromoglasne aplauze jer se naš trud i ljubav s kojom igramo oseća – kazao je Timarov.

Predstava Jadnici Foto: Madlenianum

Markovićeva se složila da „ushićenje pred izlazak na scenu ne jenjava već 15 godina“.

– „Jadnici“ su jedina predstava u kojoj dok ne izađem na scenu pratim sve sa strane, a posle kada smo Srđan i ja u podrumu gledamo Vesnu Šouc kako diriguje. Verujte mi, to je tek posebna predstava za sebe kao i svaki deo ovog spektakla – ocenila je glumica.

Nataša Marković Foto : Vesna Lalić/Nova.rs

Ansamblu „Jadnika“ su se tokom godina pridružili i Slaven Došlo kao Marijus umesto Bosiljčića, Mina Gligorić kao Kozeta, ali i Fantina i Eponina, Nevena Đoković kao Kozeta, a ovog meseca publika je imala priliku da gleda Branislavu Podrumac kao Fantinu.

Predstava Jadnici Foto: Madlenianum

– Uvek sam smatrala da mi više leži Fantina, a ne Eponina koju toliko godina igram. I sada mi se ostvario san. Pozorištem se uvek širila ta šaljiva mantra: „Svi će jednom igrati Fantin, osim Branislave“. Eto, srećna sam da sam ih razuverila. Ovom predstavom su prošle sve generacije i presrećna sam kada mogu da vidim pored sebe odrasle momke i devojke koji su nekada igrali malog Gavroša i Kozetu. Kao deca su omađijani tom čarolijom mjuzikla i sada pevaju uz nas – kazala je Podrumac.

Branislava Podrumac Foto : Vesna Lalić/Nova.rs

Istoimeni roman Viktora Igoa, koji još zovu i knjiga-spomenik, prati živote nekoliko likova u dvadesetogodišnjem periodu ranog 19. veka, koji uključuje burnu napoleonsku eru i još neizvesnije dekade nakon nje. Glavni lik, neka vrsta ogledala epohe, je Žan Valžan koji u isto vreme beži i učestvuje u istoriji, nastoji da se skloni i iskupi. Igo je u ovom romanu dočarao pravu malu geografiju Pariza, najvećeg evropskog grada 19. veka.

Predstava Jadnici Foto: Madlenianum

Ponudio je i galeriju sporednih junaka od kojih svaki, do poslednjeg prosjaka, gatare ili pariske prostitutke naprosto živi pred očima čitaoca. Ovo je priča o posrnuću, bedi, iskupljenju i nadi. U romanu se nazire piščev snažni društveni angažman, a ovo delo istražuje i prirodu dobra i zla, bavi se i politikom, etikom, pravom, pravdom, religijom pa i raspravama o vrstama i prirodi romantične i porodične ljubavi.

Reditelj Nebojša Bradić podsetio je na reči jednog od autora mjuzikla Šenberga: „Dok sam čitao „Jadnike“, čuo sam muziku“.

Nebojša Bradić Foto_: Vesna Lalić/Nova.rs

– I zaista, ovaj mjuzikl zato i spada u te „megamjuzikle“ jer ne postoje mesta van muzike. Ti songovi, partiture, izvedbe sjajnih aktera, čine da uprkos svim izazovima i preprekama čine da ljubav i entuzijazam prema „Jadnicima“ i dalje traje istom jačinom – zaključio je Bradić.

Bonus video: Predstavom „Veliki Getsbi“ Madlenianum proslavio 23. rođendan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare