Marko Vidojković Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srpske vlasti treba da sprovedu brzu i temeljnu istragu o svim pretnjama upućenim piscu i novinaru Marku Vidojkoviću i obezbede njegovu bezbednost, saopštili su danas Međunarodni i srpski PEN centar.

U saopštenju se pozivaju srpske vlasti da spreče i zaštite od pretnji i nasilja pisce i novinare, i da javno osude sve napade.

Međunarodni i srpski PEN izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog pretnji smrću piscu i novinaru Marku Vidojkoviću, koje su se pojačale od objavljivanja bestselera „Đubre“ u septembru 2020. Vidojković je prijavio da je prošle godine dobio preko 40 pretnji smrću, što je rezultiralo sa samo dva procesuiranja i presude. Pisac i novinar Vidojković poznat po svom kritičkom stavu prema srpskim vlastima, prijavio je da su ga političari iz vladajuće stranke, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, u nekoliko navrata javno blatili, i da su ga provladini mediji rutinski žigosali kao „izdajnika“.

Srpski PEN je već u junu 2021. godine, osuđujući sve veće pritiske na medije i novinare u zemlji, pozvao nadležne organe da sa dužnom pažnjom razmotre slučaj Marka Vidojkovića, pronađu počinioce i osiguraju njegovu bezbednost.

Ma Tida, predsednica „Komiteta pisaca u zatvoru“ Međunarodnog PEN-a, poručila je sledeće:

„ Međunarodni PEN u potpunosti osuđuje pretnje smrću Marku Vidojkoviću i poziva srpske vlasti da preduzmu sve neophodne korake da identifikuju odgovorne i pozovu ih na odgovornost. Njegova bezbednost i bezbednost njegove porodice moraju biti prioritet. Kontinuirane pretnje Vidojkoviću dolaze kao posledica neprestanih napada na pisce i novinare u Srbiji, orkestriranih od strane državnih i nedržavnih aktera, koji imaju za cilj da ućutkaju njihov rad i kritičko izveštavanje.

Srpske vlasti moraju da prestanu da stigmatizuju kritičke glasove. Umesto toga, trebalo bi da učine sve što je u njihovoj moći da obezbede zaštitu pisaca i novinara i spreče dalje napade, uključujući javnu osudu svih pretnji, temeljnu istragu svih slučajeva i stvaranje ambijenta pogodnog za medijski pluralizam“, zaključuje Tida.

Marko Vidojković (47) je pisac, novinar i TV voditelj iz Srbije, koji redovno komentariše politička i društvena pitanja, uključujući i svoj podkast „Dobar, Loš, Zao“.  Vidojkovićev distopijski roman „Đubre“ koji ima u fokusu korupciju u zemlji , izazvao je gnev provladinih medija i javnosti. Anonimne pretnje opisivale su kako će biti spaljen ili pretučen na smrt, obešen, da će mu biti odsečen jezik i polomljene ruke, kako više ne bi mogao da piše. U junu 2021. godine, Tereza ​​Ribeiro, predstavnica OEBS-a za slobodu medija, pozvala je na hitnu istragu o pretnjama smrću upućenim Vidojkoviću, ističući rizike koje onlajn nasilje predstavlja za bezbednost novinara i njihovu sposobnost da obavljaju svoj posao, oslobođeni autocenzure. Vidojković je rekao za Međunarodni PEN da se suočava sa najmanje dve tužbe javnih funkcionera zbog uvrede.

PEN je skraćenica za međunarodno udruženje pesnika, esejista i književnika. Puni naziv organizacije na engleskom je „Poets, Essayists and Novelists”.

Bonus video: Podcast Snaga uma  – gosti Marko Vidojković i Nenad Kulačin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar