Foto: Promo

Besplatne radionice za srednjoškolce i starije osobe, stručna vođenja i kreativne radionice za decu, deo su januarskog programa Muzeja afričke umetnosti (MAU), saopštili su iz ove ustanove kulture.

Tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika biće otvoren svakog dana od 10 do 18 časova za individualne posete, bez organizovanih programa.

Foto: Promo

U vreme zimskog raspusta MAU organizuje besplatan program za srednjoškolce pod nazivom „Boje Afrike – kreativne radionice i izložba radova“. Srednjoškolci se mogu opredeliti za jednu od dve tematske radionice koje će biti realizovane u terminima od 8. do 12. januara (radionice keramike) i od 15. do 19. januara (radionice grafike). Završni deo programa održaće se 20. januara kada će polaznici obe grupe, uz pomoć kustosa, kreirati izložbu svojih radova. Svečano otvaranje izložbe, dodela potvrda i nagrada za najuspšenije radove održaće se 21. januara u 14 časova.

Prijavljivanje je obavezno, slanjem prijave na mejl [email protected] sa sledećim podacima: ime, prezime, godina rođenja, kontakt telefon i izabrana grupa (od 8. do 12. januara ili od 15. do 19. januara).

I u 2024. godini Muzej nastavlja sa programima projekta „MAU za sve, svi u MAU“, kojim se podstiče integracija i aktivno učešće starijih osoba u programima.

Foto: Promo

Svakog prvog četvrtka u terminu 10-12 časova, kustosi Muzeja će kroz raznovrsne programe približiti stalnu postavku, tematske izložbe, različite oblasti afričke umetnosti i kulture, kao i istorijat samog muzeja i njegovu ulogu u našem glavnom gradu. Program za starije osobe (55+) je besplatan, a već u četvrtak, 4. januara od 10 do 12 časova je na programu „Afrička posuda“. Uvodnu prezentaciju o keramici zapadne Afrike prati radionica izrade posuda od gline.

Još jedan program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativnih radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina. Tokom januara, na programu su stručna vođenja za odrasle kroz taktilnu izložbu „Vidi, dodirni, oseti“ i kreativna radionica „Kakva je to riba dvodihalica?“.

Podsećamo, kustoskinje Muzeja, Ana Knežević i Emilia Epštajn, deo su jednog od tri odabrana međunarodna tima jubilarnog 60. izdanja Oktobarskog salona koji će se održati od 20. oktobra do 1. decembra 2024. u organizaciji Kulturnog centra Beograda, a realizovaće ga tri međunarodna kustoska tima. Uz više beogradskih lokacija, jedan od izložbenih prostora biće i MAU.

Foto: Promo

Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Stalnu postavku čine značajni primerci pre svega zapadnoafričke umetnosti i ona uključuje odabrane predmete iz zbirke koju su formirali osnivači – Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar.

Bonus video: Izložba unikatnih ručno rađenih gitara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar