Svetosavska Povelja Srpskog prosvetnog i kulturnog drustva "Prosveta - Beograd" urucena je akademiku Matiji Beckovicu. Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Svetosavska Povelja Srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Prosveta" uručena je danas akademiku Matiji Bećkoviću.

„Vi ste mene prečastili, kada ste me pored toliko zaslužnijih izdvojili i pridružili dosadašnjim dobitnicima Svetosavske Povelje“, rekao je Bećković na dodeli Povelje u Pres centru Udruženja novinara Srbije (UNS).

On je kazao da je to najviše priznanje koje dodeljuje Srpsko kulturno prosvjetno društvo Prosvjeta, navodeći da bi trebalo „120 godina da se ispriča njena istorija, u službi najvećih vrednosti i najuzvišenijih ciljeva“.

Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

„Meni preostaje da se ovoj prilici zahvalim i poklonim putu koji je prosveta prošla i nije odustajala, padala i ustajala, proganjana, zabranjivana i osudjivana“, rekao je Bećković.

On je izrazio nadu da će i u „naše vreme“ biti „onih koji će umeti da prepoznaju ono što će trajati i što će nas povezati“.

„Davno je rečeno i obistinjeno, da je za duhovno jedinstvo presudan jezik, pismo i stvaralaštvo – poezija u prvom redu. Uvek se nadju oni koji pogode ono najbitnije i zbog čega ih slavimo“, kazao je akademik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar