Maša Seničić, pesnikinja
Pesnikinja Maša Seničić Foto: Youtube printscreen

Pesnikinja Maša Seničić dobitnica je nagrade "Dušan Vasiljev" za 2019. godinu, za knjigu poezije "Povremena poput vikend-naselja", saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Kako se navodi u saopštenju, žiri je saopštio da je odluka doneta većinom glasova a u obrazloženju piše i da nagrađena knjiga „predstavlja spoj konceptualnog razmišljanja, kao i izrazitog individualnog talenta“.

„U vremenu koje nije naklonjeno poeziji, Maša Seničić konstituiše jedan supermoderan izraz koji dejstvuje kao potpuna analogija onome što pesnikinja generacijski, ali i na nivou vrste živi. Upravo ova, diskretno naznačena generacijska aura, dovodi poeziju Maše Seničić u blizinu lirike Dušana Vasiljeva, zauvek mladog klasika i zastupnika glasa jedne davno izgubljene generacije“, navedeno je u obrazloženju.

U konkurenciji se našao 171 naslov, što je najveći broj u istoriji nagrade, a u najužem izboru našli su se romani Marka Tomaša „Nemoj me buditi“, kao i „Paučina“ Vidosava Stevanovića.

Književnu nagradu „Dušan Vasiljev“ na godišnjem nivou dodeljuje grad Kikinda, u znak promocije savremene srpske književnosti kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar