Foto: Sebastian Kahnert / AFP / Profimedia

Klimatski aktivisti koji su se zalepili za Rafaelovu sliku u Nemačkoj novčano su kažnjeni, iako srećom slika nije oštećena. Ali, muzej je prijavio materijalnu štetu od oko 2.560 dolara.

U avgustu prošle godine, Jakob Beyer i Maike Grunst, dvoje članova nemačke ekološke aktivističke grupe „Letzte Generation“ (Poslednja generacija), ušli su u Galeriju starih majstora u Drezdenu i zalepili svoje ruke za okvir Rafaelovog remek-dela – „Sikstinsku Madonu“ iz 16. veka. Sada, zvaničnici grada zahtevaju da se aktivisti kazne.

Tužilaštvo Drezdena je 21. jula objavilo da će svako od njih ponaosob dobiti kaznu od 1.500 evra za ovaj čin, prema izveštaju nemačke novinske agencije DPA.

Iako je Rafaelova slika ostala netaknuta, ostali su tragovi lepka na ramu slike, nakon ispada ovog para. Galerija je procenila štetu na imovini na oko 2.300 evra i prijavila dodatni gubitak prihoda od 7.000 evra zbog zatvaranja objekta nakon incidenta.

Pozivajući se na „oštećenje imovine koje je štetno za zajednicu“, Državne umetničke kolekcije Drezdena (Staatliche Kunstsammlungen Dresden ili SKD) podnele su pritužbu javnom tužilaštvu i pokrenule građanski postupak za naknadu štete. Paru Beyer i Grunst zabranjeno je da posećuju sve lokacije SKD-a.

U saopštenju, objavljenom nakon demonstracije, dvoje aktivista su uspostavili vezu između klimatske krize i Rafaelove slike, piše Artnet News.

– Međunarodno poznata Sikstinska Madona je moćan simbol. Marija i Isus gledaju u budućnost sa strahom. Oni predviđaju Hristovu smrt na krstu – rekla je Grunst i dodala: – Jednako predvidljiva smrt biće i rezultat kolapsa klime. I to širom sveta!

Par je rekao da su svoj čin učinili u solidarnosti sa kolegom članom Letzte Generation, Christianom Bläulom, koji je bio uhapšen nakon što je zalepio svoje ruke za autoput u Stokholmu, nedelju dana pre toga. Njemu je izrečena kazna od devet dana zatvora za taj čin.

Rafaelo Santi, Foto: akg-images / AKG / Profimedia

– Klimatska katastrofa je nezapamćena pretnja neviđenih razmera. Suše koje ubijaju, nepodnošljive vrućine, šumski požari koji sve proždiru: sve to će se dramatično povećati u narednim godinama. Ne samo ovde u Nemačkoj… Već širom sveta! – izjavio je Beyer nakon demonstracije u Galeriji starih majstora.

Bonus video: Vliki slikar Uroš Predić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar