Performans Heselholt i Majlvang Foto: Marko Zorić

Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom "rafinerijamanastir" svečano je otvoreno 27. maja u Narodnom muzeju Pančevo.

Na ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratile Ivana Markez Filipović, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva, Maja Ćirić, kustoskinja ovogodišnjeg Bijenala, i Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu Grada Pančeva.

Ivana Markez Filipović je u uvodnom obraćanju rekla:

– Veliko zadovoljstvo mi je što imam čast i priliku da vas pozdravim u ovom prostoru, gde zajedno proslavljamo jedan veliki jubilej – 20. godina Bijenala umetnosti u Pančevu.

Maja Ćirić, Marija Jević i Ivana Markez Foto: Marko Zorić

Maja Ćirić je prisutnima objasnila kustoski koncept ovogodišnjeg Bijenala.

– Kada pomislim na prvi odlazak u Manastir Vojlovicu, koji opstaje uprkos pretnji koju rafinerija godinama izaziva, pomislim i kako bi trebalo podići vidljivost ovog fenomena. Neću zauzimati stranu, neka svako za sebe kaže da li je za rafineriju ili manastir, ili u svom životu kultiviše i malo rafinerije i malo manastira – rekla je Ćirićeva i dodala:

Performans Katinka Malajmare Foto: Marko Zorić

– Vodim poreklo iz grada Pančeva i osećam ga kao deo svoje lične priče. Volela bih da u budućnosti ovo Bijenale još više zasija, da postane važna tačka na putu svakog umetnika. To je moja rođendanska želja Bijenalu – da sve više raste i da u njemu učestvuje što više zanimljivih ljudi.

Performans Mune Musi Foto: Marko Zorić

Marija Jević se na otvaranju Bijenala obratila rečima:

– „Umetnost nudi prostor u kome duh može da diše“, rekao je Džon Apdajk. Umetnost svakako nije puko reprodukovanje okoline. Uči nas da budemo bolji, menja naše poglede i tera nas da promišljamo. Pančevačko Bijenale u svakom novom izdanju nudi nešto novo. Tera naš duh da diše, otvara nam nove vidike. Pančevo ima privilegiju da ima ovo Bijenale, a Grad obavezu da podrži i sačuva Bijenale za generacije koje dolaze.

Rad kolektiva Kurs Foto: Marko Zorić

Tokom večeri otvaranja izvedena su i tri performansa, uz jednu filmsku projekciju. U Svetosavskom domu svoj performans „Potential Energy“ izveo je danski umetnički duo Heselholt i Majlvang (Hesselholdt & Mejlvang).

U Bioskopu Vojvodina svoj performans „Bologna St. 173“ izvela je Muna Musi iz Eritreje, a u zgradi SK12 rumunska umetnica Katinka Malajmare izvela je performans „Best Boy Electric“. Program otvaranja završen je projekcijom filma „Popcorn“ umetnika Adrije Žulije iz Španije, u Kulturnom centru Pančeva.

Performans Mune Musi Foto: Marko Zorić

U ponedeljak, 30. maja u 19 časova, u okviru pratećeg programa Bijenala, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića biće izveden performans „Terms of Service Fantasy Reader“ Darije Medić. Ovo delo je participativni performans i javna proba dramatizacije ugovora o uslovima korišćenja sa potencijalom za mikroterapijskim susretom.

Na jubilarnom 20. Bijenalu umetnosti u Pančevu pod imenom „rafinerijamanastir“, koje se održava od 27. maja do 27. juna 2022. godine, svoja dela predstavlja 22 umetnika/ca i kolektiva iz Srbije i 12 iz inostranstva.

Bonus video: Rad Hod s vodom na Venecijanskom bijenalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar