Selimir Radulović, književniku Selimiru Raduloviću uručena nagrada "Meša Selimović" Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Nagrada "Meša Selimović" za najbolju knjigu u 2023. godini dodeljena je danas Selimiru Raduloviću za pesničku zbirku "Zapis na stubu, jerusalimskom" u izdanju Lagune.

Priznanje je uručio Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“, dnevnog lista koji je 36. put dodelio ovu nagradu, uz podršku Ministarstva kulture Srbije. Ceremonija je upriličena na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu srušene Narodne biblioteke. Raduloviću, autoru 12 pesničkih knjiga, pripala je plaketa, reljef sa likom Selimovića (1910-1982), povelja, kao i novčana nagrada. O dobitniku je odlučivao, kako je navedeno, žiri sastavljen od 59 književnika, kritičara i drugih eminentnih ljudi iz sveta književnosti.

Episkop novobrdski Ilarion je kazao da je „čudesan osećaj da se nalazimo na mestu stradanja reči“.

Selimir Radulović i vladika Irarion, Književniku Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“ Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

– Sabrali smo se danas da se okupamo, kako pesnik govori na jednom mestu, rečju. Kao narod koji je postao bilblijski, imamo privilegiju da hodimo za patrijarhom ka zemlji obećanoj – govorio je episkop.

Ilarion je opisao stihove Radulovića kao „skladne u jednostavnosti i nepretenciozne“:

– Pesnik nas hrabri da, ispod ruševina našeg bića, pronađemo kamen i da ga postavimo kao temelj i ukras svoda, novog grada koji treba da zidamo. Da spasemo dete ispod ruševina i da ga negujemo u sebi i prinesemo Gospodu!

Kritičar prof. dr Zoran Đerić je istakao da je „Radulović jedan od najistaknutijih savremenih srpskih pesnika, delatan više od četiri decenije“.

– Čitajući njegove pesničke knjige, uviđamo metamorfozu od poezije ‘loma jezika’, preko onirično-metafizičkog ‘Sna o praznini’ i egzistencijalno-nostalgičnih oda, do duhovnih himni u kojima su, pored biblijske inspiracije, sve više prisutni bogotražiteljski spisi i žitija svetitelja – primetio je Đerić.

Milorad Vučelić i Selimir Radulović Književniku Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“ Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Kritičar je istakao da je lirika Radulovića „filigranska, suptilna i sva pastelna“ i naglasio „univerzalnost i tananost njegovih strofa, preciznost i savršenost metrike“.

Laureat Radulović je rekao da je radostan što mu se pružila prilika da se pridruži „koloni kolega koje su stale pod književnu zastavu Meše Selimovića, izuzetnog pisca i časnog čoveka“.

– Bio je čovek gospodstvenog hoda i otmene pojavnosti, od soja i sklada, iz čije je ličnosti nedrilo ono što je bilo harmonično od uravnoteženosti, smireno od snage, tiho od zrelosti, plemenito od jednostavnosti – pričao je o Selimoviću Radulović.

Dobitnik nagrade je primetio da je „danas mnogo pesnika, a malo pevača, mnogo poezije, a malo pesama“.

– Malo je onih retkih, izabranih pevača, obdarenih iskustvom mita, pesničkom snagom i smislom za riznicu starih stihova. Pesnici se rađaju, a ne stvaraju – kazao je, između ostalog, u svom obraćanju Radulović.

Odabrane stihove Selimira Radulovića čitao je glumac Nebojša Dugalić.

Bonus video: Stevo Grabovac – dobitnik 70. NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar