Mala grafika Novi Sad
Sa otvaranja izložbe "Mala grafika - Novi Sad" u Galeriji "La VIsta"; Foto: Promo/Galerija La Vista

Filip Misita dobitnik je prve nagrade na konkursu „Mala grafika – Novi Sad 2021“ za rad „Sistem ćelija uvezanih unutar Ćelija uvezanih unutar ćelija uvezanih“.

Žiri koji su činili grafičari mr Danilo Vuksanović (predsednik), dr Snežana Petrović i mr Jasna Gulan Ružić, jednoglasno je dodelio prvu nagradu Filipu Misiti iz Kragujevca za grafiku „Sistem ćelija uvezanih unutar Ćelija uvezanih unutar ćelija uvezanih“ u tehnici spušteni nivo, visoka / duboka štampa (18 x 17 cm) iz 2021. godine, navodi se u saopštenju Galerije La Vista dostavljenom medijima.

Mala grafika Novi Sad
Filip Misita, Sistem ćelija uvezanih unutar Ćelija uvezanih unutar ćelija uvezanih, 2021; Foto: Promo/Galerija La Vista

„Prvonagrađenu grafiku karakterišu svedeni oblici jednostavnog zapisa koje nam sugerišu beskrajni svet mikrokosmosa.

Posebnost ovog grafičkog lista je u vešto izvedenom tehnološkom postupku kombinovanjem dva različita načina štampe. Autor oblikuje likovne forme koristeći proces spuštanja nivoa grafičke matrice u dubokoj štampi. Linija kao element koji odvaja površine ostvarena je tragom boje zaostale u rubovima spuštenih nivoa.

Prvonagrađeno delo predstavlja odličan primer dobro osmišljenog i kvalitetno izvedenog grafičkog lista.“, navodi se u obrazloženju žirija.

Mala grafika Novi Sad
Filip Misita; Foto: Promo/Galerija La Vista

Rođen 1988. godine u Kragujevcu, Filip Misita je završio osnovne i master akademske studije na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, u studijskoj grupi za grafički dizajn. Na istom fakultetu radi u zvanju docenta u užoj umetničkoj oblasti Grafika i grafičke tehnike. Trenutno je student interdisciplinarnih doktorskih umetničkih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu, na programu Digitalna umetnost.

Drugo mesto na konkursu za najznačajnija likovna ostvarenja iz oblasti umetničke grafike malog formata osvojio je novosadski umetnik Dragan Miličić, za grafiku „Zbogom Maestro“ u tehnici linoreza iz 2021. godine, dok je treće mesto ponela Sanja Brezičanin iz Vršca, za grafiku „Otisak prošlosti“ u tehnici sitoštampe iz 2020. godine.

Mala grafika Novi Sad
Dragan Miličić, Zbogom maestro, 2021; Foto: Promo/Galerija La Vista

Nagrađeni i i drugi odabrani radovi na konkursu „Mala grafika – Novi Sad 2021“ izloženi su u novosadskoj Galeriji „La Vista“.

Na otvaranju izložbe uručena su i dva specijalna priznanja – Nagrada za najboljeg mladog umetnika do 35 godina Davidu Tipšinu iz Beograda za grafiku „Konzerva“ u tehnici digitalni print iz 2021. godine i Nagrada za najbolji studentski rad Stefani Jovanović iz Pirota, studentkinji Fakulteta umetnosti u Nišu, za grafiku „Faze“ u tehnici serigrafije iz 2021. godine.

Žiri je dodelio i osam pohvala autorima koji su bili u užem izboru za nagrade; Tamari Banjac, Gabrijeli Bulatović, Leoniji Milisavljević, Nikoli Radosavljeviću, Miljanu Sekuliću, Mariji Sibinović i Jovani Subašić.

Galerija „La Vista“ dodelila je dve otkupne nagrade galerije Nenadu Zeljiću i Jani Stankovski.

U konkursnom roku pristigla su 133 grafička rada od čega je 130 radova ispunilo uslove konkursa. Dvanaest radova je ušlo u uži izbor za nagrade.

Mala grafika Novi Sad
Sanja Brezičanin, Otisak prošlosti, 2021; Foto: Promo/Galerija La Vista

U okviru pratećeg programa „Savremena norveška grafika“ sa po jednim radom malog formata predstavljeno je šestoro savremenih norveških likovnih stvaralaca na polju grafike; Karin Avgusta Nogva (Karin Augusta Nogva), Arne Bendik Šur (Arne Bendik Sjur), Erling Valtirson (Erling Valtyrson), Sidsel Vestbe (Sidsel Westbø), Aril Itri (Arild Yttri) i Astrid Makarigan (Astrid McCarrighan).

Izložba je otvorena do 27. juna. Galerija „La Vista” nalazi se u Ulici Mite Ružića 2 u Novom Sadu.

Mala grafika Novi Sad
Atmosfera sa otvaranja izložbe „Mala grafika – Novi Sad“; Foto: Promo/Galerija La Vista

Konkurs „Mala grafika – Novi Sad“ osnovan je 2017. godine kao bijenalna umetnička manifestacija sa ciljem promocije i afirmacije likovne grafike i podrške savremenim umetnicima koji stvaraju na ovom polju.

Povod za njegovo pokretanje bila je i ideja da se ukaže na značaj grafike kao posebne i složene likovne discipline, kao i da se podseti na značajno mesto koje je Novi Sad imao kao vodeći centar grafike u Jugoslaviji i Srbiji tokom druge polovine 20. veka.

Osmišljen je sa željom da se razvije kao tradicionalno bijenale male grafike nacionalnog karaktera, sa tendencijom da preraste u međunarodni konkurs, čije postojanje će omogućiti umetnicima snažniju podršku za dalji rad i afirmaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar