Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Povodom 40 godina od premijere, u Dvorani Kulturnog centra Beograda večeras je otvorena izložba fotografija Radeta Samardžića sa snimanja filma "Majstori, majstori" u režiji Gorana Markovića.

Izložbu je priredila Maja Medić koja je, nakon specijalne projekcije filma održane u krcatoj bioskopskoj sali, vodila razgovor sa članovima filmske ekipe: rediteljem Goranom Markovićem, direktorom fotografije Milanom Spasićem Papijem, kompozitorom Zoranom Simjanovićem i glumcima Mirom Banjac, Bogdanom Diklićem, Tanjom Bošković, Snežanom Nikšić i Dobrilom Ćirković.
Publika je uživala u anegdotama sa snimanja i čula više puta ponovljenu konstataciju da je vladala izuzetna atmosfera i ispred i iza kamera.
Glumci su se prisetili i pokojnih kolega Semke Sokolović-Bertok, Predraga Pepija Lakovića, Milivoja Miće Tomića, Pavla Vuisića, Zorana Radmilovića, Olivere i Radeta Markovića, Stojana Dečermića, Miodraga Andrića Ljube Moljca…
Saznali smo da je film napisan za dve nedelje a snimljen za 18 dana skoro bez budžeta. Bogdan Diklić je otkrio da je za ulogu školskog inspektora nosio svoje privatno, matursko odelo, dok se na izložbi može pročitati i izjava kostimografkinje Vesne Avramović da su Tanja Bošković i Mira Karanović nosile njenu garderobu, da je svečana haljina koju Keva nosi haljina Olivere Marković, a da je najveći problem bio kako obući Paju Vuisića. Za njega su odela tražena na buvljaku pa nošena na hemijsko čišćenje.
Film „Majstori, majstori“ biće digitalno restaurisan i ta nova kopija će u septembru biti prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci.