Braco i supruga Nena u Londonu 1988. Foto: Privatna arhiva Braca Dimitrijevića

Braco Dimitrijević jedan od najvećih svetskih umetnika i Sarajlija, koji živi i radi u Parizu, dolazi u Beograd na promociju svoje obimne autobiografije „Luvr je moj atelje, ulica muzej“ koju će 28. septembra u 19 časova predstaviti u Dvorani KCB zajedno sa književnicom Milenom Marković i Seidom Serdarevićem, urednikom zagrebačke izdavačke kuće Fraktura

Koliko njegova umetnost, toliko je i životni put Brace Dimitrijevića uzbudljiva priča, koja je u njegovoj autobiografiji zabeležena na 1128 stranica i kroz 300 ilustracija i reprodukcija.

Videćete ga i na fotografijama sa nekim od najznačajnijih ljudi ovog vremena s kojima se susretao i družio ( Joko Ono, Jozef Bojs, Vim Venders, Met Dilan, Mik Džeger…)

Foto: Promo/fraktura.hr

Naslov autobiografije „Luvr je moj atelje, ulica moj muzej” , kako se navodi u pozivu na promociju knjige, sažeto, precizno i tačno opisuje umetnički rad Brace Dimitrijevića, od njegove prve izložbe koju je imao kao desetogodišnjak u rodnom Sarajevu do svih najvećih svetskih muzeja i galerija gde je ovaj autor beskompromisno otvarao nove poglede na umetnost, uvek se oslanjajući na tradiciju koju iščitava drugačije, neopterećen predrasudama, tako da svojim delima osvaja srca miliona.

Braco Dimitrijević (Sarajevo, 1948.), diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a postdiplomske studije završio je na Central St. Martin’s School of Art u Londonu 1973. godine.

Dobitnik je nagrade za likovnu umetnost povodom 300. godine Sveučilišta u Zagrebu 1969, stipendije Britanskog Saveta 1972–1973, Nagrade Sedam sekretara SKOJ-a 1975., stipendije DAAD 1976–1977. u Berlinu, Velike nagrade Umetničkog saveta Velike Britanije 1978, Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 1992.

Bojs na Bracinom koktelu u čast Slučajnog prolaznika, SKC 1974.
Foto: Privatna arhiva Braca Dimitrijevića

Dobitnik je francuskoga odlikovanja Chevalier des Arts et des Lettres 1992., ABO d’Oro Rim 2005., odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića 2007. te Doctor honoris causa Univerziteta u Sarajevu 2023.

Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Bonus video: Plava izložba za osobe sa invaliditetom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar