Foto: EPA/CHEMA MOYA

Čileanski pisac Luis Sepulveda preminuo je u 70. godini od posledica koronavirusa, preneli su svetski mediji.

Luis Sepulveda je primetio prve simptome koronavirusa nakon što se vratio u Španiju, gde je živeo poslednjih decenija, sa književnog festivala u Portugaliji. Sa zarazom se borio u bolnici u Ovijedu poslednjih šest nedelja. Zajedno sa piscem, u bolnicu je primljena i njegova supruga (66).

Čileanski pisac stekao je međunarodnu slavu već prvim svojim romanom „Starac koji je čitao ljubavne romane“ (1988), a poznat je i po knjigama „Dnevnik sentimentalnog ubice“, „Ime torera“, „Patagonija ekspres“, „Svet na kraju sveta“, „Najgore priče o braći Grim“, „Senka onoga što smo bili“…

Kao deklarisani komunista, Sepulveda je bio bio jedan od pisaca, intelektualaca i aktivista na meti desničarskog režima generala Augusta Pinočea nakon ubistva čileanskog predsednika Salvadora Aljendea 1973. godine.

Proveo je dve i po godine u zatvoru zbog „izdaje“, a oslobođen je nakon kampanje Amnesti internešenela. Po oslobađanju je živeo u ilegali godinu dana, pre nego što je ponovo uhapšen i proteran iz zemlje.
Sepulveda je kasnije o tom periodu pisao u „Pinočeovom bezumlju“ i drugim člancima.

Pisac je utočište pronašao u Španiji, gde je proveo poslednje decenije života. Uporedo sa književnošću i pisanjem za medije, Sepulveda se priključio se i aktivistima „Grin pisa“ kao izraziti zagovornik zaštite životne sredine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar