Foto: Promo /Centar za kulturnu dekontaminaciju

Predstava „Doviđenja na nebu – razgovori s Krležom“, u režiji Ivana Planinića, biće izvedena u sredu, 13. decembra u 20 časova, po motivima kultne knjige Predraga Matvejevića, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Po delu „Razgovori s Krležom“ Predraga Matvejevića, ovaj komad prenosi dvostruko svedočanstvo – autorovo o Krleži kao neukrotivom sagovorniku i Krležino o vlastitom umetničkom i političkom životopisu. Matvejevićeva prisećanja o Krležinim „odgovorima na koja je tek trebalo postaviti pitanja”, filmske epizode iz njegovog života, kao što je susret s Josipom Brozom Titom 1939. u zagrebačkim Mikulićima i originalni tonski zapisi priščevog specifičnog govora…

Foto: Promo /Centar za kulturnu dekontaminaciju

U predstavi „Doviđenja na nebu – razgovori s Krležom“ igraju Hrvojka Begović i Luka Bulović, a premijerno je izvedena i nagrađena 2017. godine na festivalu „Miroslav Krleža” u Zagrebu, u produkciji „Teatra poezije – Festival Miroslav Krleža” i umetničke organizacija „Punktum”.

Drama je dobila izuzetno pozitivne ocene kritike. Nataša Govedić je za „Novi list”, između ostalog, zapisala da je Ivan Planinić režirao neodoljiv kabare:

Predstava „Doviđenja na nebu – razgovori s Krležom“ Foto:Promo/Centar za kulturnu dekontaminaciju

“Dva nemilosrdna mislioca, jedan genijalni cinik, drugi pravedno srce svog doba, tu su klovnovi… Predstava prikazuje dva tako različita gigantska karaktera koja su ovom gradu (Zagrebu) dala širinu sveta, a prezirali su njegov malograđanski, ulizički, provincijski mentalitet. (…) Možete čuti Krležin glas na lepom književnom jeziku, i purgerski kad čita delove iz „Zastava“. Saznaćete o tarantinovskom susretu s Titom koji je u džepu držao pištolj, o kiselom mleku što su ga pili kod kumica u Šestinama. O famoznom Matvejevićevom članku u Le Mondu, o ćutnji za vreme NDH. I o Sartrovoj ćutnji. (…) Dvoje glumaca odlični su tumači lucidnih, na trenutke zafrkantskih dijaloga. To su izvođači očuđenog teatra kakvog je Krleža priželjkivao još od Legendi.”

Bonus video: 36. Gavelline večeri – Aplauz za predstavu „Otac“ Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar