Igor Marojević
Igor Marojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nova knjiga Igora Marojevića "Granična stanja" biće predstavljena u četvrtak, 30. novembra Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda u 19 časova, saopšteno je iz izdavačke kuće "Dereta".

Novo delo Igora Marojevića, peto u izdanju „Derete“, zbirka je pripovedaka i kraćih novela, o kojoj će, osim autora govoriti urednik izdanja Zoran Bognar, urednik izdanja i Želidrag Nikčević, književni kritičar.

Priče se bave temom, koja je nakon tragičnih majskih događaja u Srbiji, sveprisutna i kod nas, a to su, kako preciziraju iz „Derete“, stanja između neuroze i psihoze za koje ni svetski psihijatri još nemaju definitivan odgovor.

Knjiga „Granična stanja“ je, kako smatra Zoran Bognar, u motivsko-tematskom smislu najkompaktnije i najpolivalentnije delo u bogatom Marojevićevom opusu.

Foto: Promo

– O tome svedoče osnovni postulati knjige i dvojako značenje naslova koji nam donose dramatične hiperrealne slike i o medicinskim graničnim stanjima i o geografskim granicama, ali i koji reflektuju ubrzanu, izmrcvarenu i stresnu savremenost obolelog sveta. Marojevićevi glavni junaci (pisci, slikari, prevodioci, novinari, novinarke, ali i svet koji se bavi uobičajenijim zanimanjima) vegetiraju u haotičnom kaleidoskopu ljubavi, porodičnog sklada i nesklada i, nadasve, opiranju negativnim trendovima svakodnevice. Ove lucidne storije nam donose nedvojbeno i uverljivo saznanje koliko je savremenom čoveku teško da očuva ličnu stabilnost i da uspostavi i održi ljubav i prijateljstvo u stvarnosti prožetoj haosom, kakofonijom i tragedijama…

Knjiga „Granična stanja“ okuplja pet novela, a cinizam, ironija, farsa i lakrdija prisutni su, kako smatra Milorad Durutović, koliko je potrebno da se proizvede dovoljna količina komike kao svojevrsne anestezije od uviđanja da je u ovoj knjizi sve prokleto stvarno.

– Sam naslov knjige nadilazi hronotop granice, usložnjava metaforičnost kada se shvati da Marojević čitaoca suočava s junacima iz takozvanog Klastera B, dakle s ljudima bez empatije, sa izopačenim shvatanjem morala, odnosno s „mračnom tetradom: narcisima, makijavelistima, sadistima i psihopatama“.

Bonus video: Jesenja izložba ULUS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar