Ljubomir Simović, Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Akademik Ljubomir Simović dobitnik je “Prstena despota Stefana Lazarevića" za 2020. godinu, saopšteno je iz Književnog kluba “Bagdala” iz Kruševca, koji dodeljuje ovu nagradu.

– Nagrada je pripala akademiku Ljubomiru Simoviću, a razuđenost njegovog opusa je višestruka, od poezije, proze, drame, esejistike, likovne kritike, putopisa, prevoda, do priređivanja mnogih naučnik zbornika. Ljubomir Simović je jedini živi pisac koji je ušao u 100 dela savremene srpske književnosti koju objavljuju takve institucije kao što je SANU, Matica srpska, SKZ. „Bagdala“ je sa njim sarađivala takoreći od njegovih književnih početaka i drago mi je da Simoviću dajemo ovu nagradu istovremeno i kao našem saradniku – kazao je predsednik žirija Ljubiša Đidić, obrazlažući juče dodelu priznanja.
Dobitnik ove nagrade za prethodnu godinu je pisac Milisav Savić.
U „Bagdali“ je rečeno i da će nagrada „Branislav L. Lazarević“ za doprinos dečjem stvaralaštvu časopisa „Bagdala za decu i mlade“ biti uručena Predragu Jašoviću, pesniku, književnom kritičaru i priređivaču više naučnih knjiga.
Nagrade laureatima biće uručene, rečeno je juče, na svečanoj akademiji planiranoj za kraj oktobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar