Protest slovenačkih radnika u kulturi, Foto: BETAPHOTO/STA/Daniel Novakovic

Radnici u sektoru kulture prekrili su ulazni deo zgrade Ministarstva kulture Slovenije papirima sa apelima da se preduzmu mere pomoći sektoru koji je teško pogođen pandemijom koronavirusa zbog, kako su organizatori naveli, tišine i neaktivnosti Ministarstva.

Na protestu, koji je organizovala Radna grupa kulturnih radnika, učestvovalo je oko 1.000 ljudi, prenela je agencija STA.

Jedan od apela koji je zalepljen na fasadi, Vladi Slovenije su još početkom maja uputile organizacije koje okupljanju više od 100.000 kulturnih poslenika i tada su ukazali na značaj koji kulturi pridaju vodeće evropske zemlje kroz pružanje značajnih finansijskih sredstava tokom pandemije.

U apelu se navodi da ulaganje u kulturu ima smisla uzimajući u obzir njen mnogostruki uticaj na ekonomiju, da je kultura pomogla ljudima tokom epidemije i da može podstaći razvoj zemlje nakon zdravstvene krize.

Apeli radnika u kulturi na zgradi Ministarstva kulture u Ljubljani, Foto: BETAPHOTO/STA/Daniel Novakovic

Demonstranti su na fasadi Ministarstva ostavili i poruke: „Vi ne odgovarate“, „Ono što vi tvrdite nije tačno“ i „Vratite nam kulturu“.

U pozivu na protest, organizatori su naveli da je ministar kulture Vasko Simoniti 19. maja na video konferenciji obavestio svoje kolege iz Evropske Unije da je Slovenija preduzela efikasne i brze mere za ublažavanje krize u sektoru kulture i kreativnosti, što je, kako tvrde, netačno.

Demonstranti, od kojih su neki pozvali ministra da podnese ostavku ili promeni stav, planiraju da nastave sa kampanjom ukoliko se situacija ne promeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare