Foto: Wikipedia/SANU

Likovni konkurs "Matiću u čast", koji Muzej "Horeum Margi Ravno" u Ćupriji raspisuje već sedmu godinu za redom, otvoren je do 24. jula. Tema konkursa i izložbe je stvaralaštvo Dušana Matića, odnosno nadrealizam.

Direktor muzeja Novak Novaković kazao je da je za konkurs prethodnih godina vladalo veliko interesovanje umetnika, pa se nada da pandemija korona virusa neće uticati na to da ove godine na adresu ćuprijskog muzeja stigne nešto manji broj umetničkih radova.

„Ovo je druga godina kako je nagrada ‘Matiću u čast’ otkupnog karaktera. Ove godine smo obezbedili otkupnu nagradu za rad koji će, po mišljenju žirija, biti najuspešniji na likovnom konkursu, u iznosu od 100.000 dinara. Mislim da je to dovoljna motivacija za autore koji se bave savremenom likovnom umetnošću da učestvuju na likovnom konkursu“, rekao je Novaković.

Pravo učešća na konkursu imaju likovni umetnici iz Srbije i inostranstva, bez obzira na nivo likovnog obrazovanja.

Tehnika i format nisu ograničeni, a jedan autor može učestvovati sa najviše tri rada.

Pored otkupne nagrade, nagrađeni umetnik ostvaruje pravo da u galerijskom prostoru muzeja izloži postavku samostalnih radova.

Odabrani radovi sa konkursa „Matiću u čast“ biće, u septembru, deo izložbene postavke u okviru obeležavanja tradicionalne kulturne manifestacije „Matićevi dani“, posvećene akademiku, nadrealisti, esejisti, romansijeru, pesniku i slikaru Dušanu Matiću, rođenom u Ćupriji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar