Foto: Aleksandar Miškov/preuzeto sa "Južne vesti"

Stefan Mitić Tićmi, leskovački pisac za decu čije su se dve knjige našle među 200 najboljih na svetu, dobitnik je nagrade ”Zmajev pesnički štap” koja se dodeljuje kao omaž Jovanu Jovanoviću Zmaju.

U dvorištu Zmajeve kuće u Novom Sadu tradicionalno je po 66. put održana manifestacija ”Zmejeve dečije igre”, na kojoj mladi srpski umetnici mogu da predstave njihov rad.

Ovogodišnji laureat nagrade za najboljeg pisca je popularni Tićmi, čije su se knjige „Ja sam Akiko“ i „Kaput od mahovine“ našle među najboljih 200 knjiga za decu na svetu.

„Pesnici se od drugih ljudi razlikuju po tome što se njihovo detinjstvo nikad ne završava, reči su Časlava Miloša. I on u sebi čuva odlike deteta, dugo, dugo. Na dodeli je duvao vetar i to baš meni u leđa. Siguran sam da se radi o nekoj simbolici, jer upravo ova nagrada za ”Zmajevih igrača” predstavlja baš to – podstrek. Da sačuvam detinjost, svoj infantilni poetski izraz, usput baveći se i dalje vrlo važnim i ozbiljnim temama“, kaže Mitić.

Po knjizi „Ja sam Akiko“ urađen je dugometražni crtani film, a urađena je i predstava koja se prikazaivala u pozorištima širom Srbije.

Podsetimo, istu nagradu 2013. godine dobio je književnik iz Vranja Miroslav Cera Mihailović.

Bonus video: Ninova nagrada Danici Vukićević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar