Piter Grin krajem šezdesetih Foto:Screenshot/Youtube/Einyo

Legendarni bluz i rok gitarista Piter Grin, osnivač i autor nekih od najvećih hitova benda "Fleetwood Mac", preminuo je u 74. godini, preneli su svetski mediji.

„Porodica Pitera Grina sa velikom tugom objavljuje da je on preminuo ovog vikenda. Preminuo je mirno, u snu“, saopštili su zastupnici porodice legendarnog muzičara.

Gitarista, pevač, kompozitor i tekstopisac Piter Grin rođen je 1946. godine u istočnom Londonu. Muzikom je počeo da se bavi kao dečak, a pažnju javnosti privukao je 1965. godine, kada je u bendu „Bluesbreakers“ zamenio Erika Kleptona.

Dve godine kasnije je sa bubnjarem Mikom Filtvudom osnovao je bend Fleetwood Mac i autor je nekih od najvećih hitova ovog benda kao što su „Oh, Well“, „Black Magic Woman“, „Albatros“, „The Green Manalishi“…

Gitarista jedinstvenog stila sa svojim bendom snimio je prva tri albuma, počevši od debija nazvanog jednostavno po imenu grupe (1968), iste godine usledio je „Mr Wonderful“, a potom i „Than Play On“ (1969).

Tri godine nakon što je grupa osnovana i velikog početnog uspeha, Grin je napustio bend zbog bolesti i teških psihičkih stanja.

Grin je, uporedo sa lečenjem, sedamdesetih godina nastavio solo karijeru, snimajući nekoliko značajnih bluz i rok albuma: „The End of Game“ (1970), „In The Skies“ (1979), „Little Dreamer“ (1980),“Whatcha Gonna Do?“ (1981), „White Sky“ (1982), „Kolors“ (1983) i „The Case for the Blues“ (1984).

Zajedno sa ostalim članovima benda „Fleetwood Mac“ upisan je u Dvoranu slavnih rokenrola 1998. godine.

Piter Grin Foto:Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan

Časopis „Rolingstoun“ uvrstio ga je među stotinu najboljih gitarista svih vremena, na 58. mesto, a magazin „Modžo“ na treće.

Boreći se sa bolestima, Piter Grin poslednjih godina živeo je izuzetno povučeno.

U februaru ove godine, njegov stari kolega iz benda Mik Flitvud priredio je koncert posvećen Grinovom delu. Na sceni su se pojavili njegovi prijatelji i obožavaoci poput Pita Tauzenda (Who), Dejvida Gilmura (Pink Floyd), Bilija Gibonsa (ZZ Top), Nila Fina (Split Enrz)…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare