Zoran Radmilović i Milan Lane Gutović
Zoran Radmilović i Milan Lane Gutović Foto: Jugoslovenska kinoteka/Zoran Lončarević

Vest da nas je iznenada napustio glumac Milan Lane Gutović (1946-2021) bolno je odjeknula na prostoru nekadašnje nam domovine.

Njegov junak Srećko Šojić, najpre filmom „Tesna koža“ a potom i tv-serijom„Bela lađa“, svojim neodoljivim šarmom u kojem se spajaju osobine besprizorne probojnosti, čedne amoralnosti i neskrivenog primitivizma, osvojio je srca najširih narodnih slojeva. I ponudio matricu po kojoj mi danas imamo „uspešne“ narodne tribune na delu.

Pre njega samo je još veliki Zoran Radmilović uspeo da svojim Radovanom Trećim i Kraljem Ibijem tako maestralno prodre u kolektivnu imaginaciju i spoji vrhunsku zabavu sa skrivenom političkom porukom. Pa ko dopre do nje, široko mu polje.

Lane je još za života zamakao u legendu, sada se moramo naviknuti da o njemu govorimo u prošlom vremenu. Ali to je samo varka, jer ostaje sećanje nekoliko živih naraštaja, desetine filmova, snimci pozorišnih predstava u arhivama Nacionalnog servisa i YouTube mreže.

Odmah posle završenih studija glume (1967) bio je među mladima koje je u Jugoslovensko dramsko pozorište uveo veliki Bojan Stupica. Nepregledan je niz predstava u kojima je na ovoj sceni, a potom i na scenama širom eks-Jugoslavije ostavio svoj dar sa hiljadu lica. Zablistao je u „Bubi u uhu“ (1971) Ljubiše Ristića, u kojoj je bio dostojan zabavni takmac neponovljivom Nikolu Simiću. U ovoj najdugovekijoj komediji po Fejdou, Lane je igrao Kamija Šandebiza, ne zna se ko je bio urnebesniji.

Milan Lane Gutović
Milan Lane Gutović u predstavi Buba u uhu Foto: Jugoslovensko dramsko pozoriste

Lane je imao lepu ulogu u mitskoj predstavi „Kad su cvetale tikve“ (1969), koja je političkom odlukom skinuta posle petog izvođenja. Legenda za legendom. Lane nije bio samo komičar, njegov izražajni raspon obuhvata i predstave sa tragičnim proplamsajima.

Pre četrdesetak godina uveo je u pozorište „Kabare“ i u raznim varijantama održavao ga je na raznim scenama, kao One Man Show. Niko to nije tako umeo, ni pre njega, a ni naporedo sa njim.
Nisam pomenuo mnogobrojne filmske uloge, sve to zaslužuje jednu ozbiljnu monografiju.
Dobio je niz pozorišnih i glumačkih nagrada, neke su ga sramotno zaobišle, ali jednu mu niko ne može ugroziti: urezao se u kulturnu memoriju svakog mislećeg bića. I sada će se mlađi podvižnici meriti po njemu. Neka im je sa srećom!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare