Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Festival klasične muzike "Kustendorf Klasik" obeležiće značajni jubilej, deset godina od osnivanja, 2. i 3. septembra 2023. godine, u etnoselu Mećavnik na Mokroj Gori.

Festival se ove godine vraća svom originalnom konceptu koji čini takmičarski i revijalni program kao i solistički koncerti renomiranih svetskih izvođača. Festival će svečano otvoriti sutra uveče njegov osnivač, Emir Kusturica.

Na otvaranju će nastupiti virtuoz na harmonici, Boban Bjelić i pevačka grupa Odseka za tradicionalnu narodnu muziku MŠ „Mokranjac“.

Centralni deo večeri, rezervisan je za solistički koncert pijaniste Olega Akuratova koji uživa veliku popularnost u Rusiji ali i širom sveta.

Za Olega Akuratova ne postoje granice kreativnosti – podjednako maestralno svira klasičnu muziku i improvizuje u džezu. Krase ga izvanredna tehnika, stil izvođenja i besprekoran ukus. Njegove improvizacije raznovrsne su i virtuozne.

Oleg je mnogo puta bio prototip glavnog junaka dokumentarnih i igranih filmova, kao što su dokumentarni film poznatog publiciste Majkla Bernštajna „Ein Wunderkind“ i debitantsko rediteljsko ostvarenju Ljudmile Gurčenko „Šareni sumrak“.

U nedelju, 3. septembra, od 20 časova na Trgu, koncert će održati naš mladi violončelista Petar Pejčić u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.

Na programu će biti Čajkovski, Rokoko varijacije i fantazija-uvertira „Romeo i Julija“. Violončelista Petar Pejčić jedan je od najperspektivnijih umetnika svoje generacije.
Kao dobitnik nagrade i najmlađi finalista Međunarodnog takmičenja „Kraljica Elizabeta“ u Briselu, ostvario je istorijski uspeh na našim prostorima.

Dobitnik je i brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, uključujući „Kraljica Elizabeta“ (Belgija), „Pablo Kazals“ (Španija), „Ana Kul“ (Austrija) i „Feliks Mendelson“ (Nemačka).

Bonus video: Festival folklora Licidersko srce

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar