Foto:Promo/Etnografski muzej

Jedinstven izvođački program srpske tradicionalne muzike „Živa baština” biće održan danas sa početkom u 19 časova u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Stručno koncipiran program obuhvatiće muzičko putovanje kroz srpske krajeve i epohe predstavljajući spoj istorijskog pamćenja i umetnosti. Nastupiće tri barda srpske tradicionalne muzike današnjice: Boško Vujačić, guslar, Svetlana Spajić, izvođač tradicionalne srpske pesme i Miloš Nikolić, kavalista.

Etnografski muzej Foto: Sanga Park / Shutterstock.com

Osnovna ideja programa je da, u interakciji sa publikom, pomenuti izvođači, naizmenično nastupajući, muzikom i narativima predstave će istaći osobenosti različitih oblika naše tradicije.

Sa jedinstvenim veštinama i znanjima u pevanju uz gusle kao izvođačkoj praksi, ali i elementu nematerijalnog kulturnog nasleđa javnost će upoznati Boško Vujačić, jedan od najnagrađivanijih guslara današnjice.

Svetlana Spajić, srpska tradicionalna pevačica, izvođač, pedagog, kulturni aktivista posvećen negovanju i očuvanju kulturnog nasleđa, publici će približiti najstarije tradicionalne pevačke oblike.

Miloš Nikolić, doktor muzičke umetnosti, multiinstrumentalista sa širokim spektrom muzičkih interesovanja i kompetencija, prisutne će kroz melodije narodnih igara predstavljenih na kavalu približiti osobenosti istočne i južne Srbije.

Ovaj raznovrsan program predstavlja više elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa od posebnog značaja, koji su na nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, ali i same „žive ljudske riznice”.

„Živa baština” je projekat Muzičkog informativnog centra Srbije.

Bonus video: Muzika je moja strast – Bilja Krstić oduševila Čačane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar