Foto:Screenshot/Youtube/Narodno pozorište u Beogradu

Od kulturnih onlajn sadržaja za utorak, 7. april, izdvajamo komediju "Zlatno tele" Gorana Markovića, kolumbijsko-meksičko-danski film “Ptice selice”, Molijerovu "Školu za žene", balet "Praznik ljubavi" i Pučinijevu operu "Kći zapada".

FILM
Današnji program onlajn filmskog festivala „Moj OFF“ počinje u 12h projekcijom dokumentarnog filma “Aktivn mere” Džeka Brajana koji otkriva tridesetogodišnju istoriju tajnog političkog rata koji je Vladimir Putin osmislio da bi poremetio i na kraju kontrolisao svetska dešavanja. U tom procesu, ekipa filma sledi trag novca, nekretnina, mafijaških veza i zapisana priznanja kako bi razotkrili podmukle zavere koji vode direktno nazad u Belu kuću.

Termin za decu, od 15h, danas je rezervisan za danski porodični film “Ja sam Vilijam” Jonasa Elmera o dečaku koji živi sa svojim ujakom i upada u neverovatnu avanturu kada se Nils suoči sa mafijašima da bi vratio dug.

Glavna sekcija, “Viđeno neviđeno” od 18h donosi belgijski film “Raul Taburin” grupe reditelja o biciklističkom menadžeru u malom selu na jugu Francuske, gde ga svi obožavaju kao velikog heroja, ali Raul ima jednu tajnu – on ne ume da vozi bicikl.

Od 21h na programu je kolumbijsko-meksičko-danska koprodukcija “Ptice selice” u režiji Kristine Galjero i Kire Guere. U pustinji La Guahira, u severnoj Kolumbiji, tumačenje znakova i snova, moć predskazanja, talismana i neke vrlo jake tradicije, hrane kulturu Vahu naroda i drže zajedno sve klanove na teritoriji koju su „branili od pirata, Engleza, Španaca i raznih vlasti”. Ali krajem 60-ih godina ukazuju se prilike za trgovinu marihuanom.

POZORIŠTE, OPERA, BALET

Na reperotaru „Jutjub“ kanala Narodnog pozorišta u Beogradu od 21 sat je komedija “Zlatno telo” Gorana Markovića po romanu Iljfa i Petrova. Igraju Milan Lane Gutović, Igor Đorđević, Vlastimir Đuza Stojiljković, Hadži-Nenad Maričić, Darko Tomović, Radovan Miljanić, Ivana Jovanović i Ivan Zarić.

Premijera je bila 6. oktobra 2010. na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Atelje 212 na svojoj „Fesjbuk“ stranici od 20 časova emituje snimak predstave “Škola za žene” Žana Batista Poklena Molijera u režiji Zorana Ratkovića čija je premijera bila 9. aprila 1994. godine, a poslednje izvođenje 6. maja 1996.

Igraju: Petar Kralj, Isidora Minić, Mladen Andrejevićm Goran Radaković, Mirjana Peić Armenulić, Jelisaveta Sablić, Milan Mihailović, Dejan Đurović, Aleksandar Gruden, Miroslav Žužić, Bojan Žirović, Srđan Miletić, Vuče Vučetić i Aleksandar Mihajlović.

Opera i teatar Madlenianum na svom „Jutjub“ kanalu od 18 sati emituje reprizu baleta “Praznik ljubavi” po romanu “Capsella bursa pastoris” Teodore Sujić, u režiji i koreografiji Aleksandra Ilića.

Igraju: Milica Bezmarević, Olga Olćan, Ana Ivančević, Smiljana Stokić, Tijana Šebez, Nina Raca i Miloš Marijan.

Premijera je bila 27. septembra 2011. godine

Od 14 časova pa u naredna 24 sata na zvaničnom sajtu i „Fejsbuk“ stranici Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada dostupan je snimak predstave “Tri lica samoće” Željka Jovanovića u režiji Filipa Markovinovića.

Igraju Mia Simonović, Sanja Mikitišin i Tanja Pjevac.

Premijera u SNP-u je bila 6. marta 2017, a u Bitef teatru 15. marta iste godine.

“Izvanredno pozorište” od 22 sata reprizira na svom “Jutjub” kanalu predstavu “Brod ljubavi” Nebojše Romčevića u režiji Tee Puharić.

Prvo izvođenje bilo je 31. marta i to je bila prva predstava koja je premijerno izvedena na internetu.

U predstavi igraju Jelena Ranković, Jelena Filipović, Kristina Pajkić, Branislav Bašić Pekar, Marko Karanfilovski, Janko Radišić, Davor Perunović, Tamara Radovanović, Darko Bjeković, Andrijana Simović, Rifat Rifatović, Janko Cekić, Vahidin Prelić Vaha, Anđela Kiković.

Dom kulture Studentski grad na svom onlajn programu na „Instagramu“ danas od 20 sati nudi snimak predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta “Mister dolar” Branislava Nušića, u režiji Miroslava Belovića iz 1974. godine, preuzet od RTS-a.

Predstava „Mister dolar“ na onlajn programu DKSG, Foto:Promo

U velikoj glumačkoj ekipi su Slobodan Đurić, Petar Slovenski, Vlasta Velisavljević, Zoran Milosavljević, Olga Spiridonović, Ivo Jakšić, Vojislav Brajović, Mlađa Veselinović, Branka Petrić, Svetlana Bojković, Aleksandar Berček i drugi.

Na sajtu Metropoliten opere do 18.30 sati dostupna je Verdijeva “Aida”, a sledeća na repertoaru je Pučinijeva “Kći zapada” (La Fanciulla del West)

Šekspirov Gloub teatar iz Londona otvorio je svoju onlajn scenu i do 19. aprila moći ćete svakog dana od 20 sati besplatno da gledate komad “Hamlet” iz 2018. Glavnu ulogu igra umetnička direktorka “Glouba”, Mišel Teri.

MUZIKA

EXIT festival svake večeri u 20.20 sata na društvenim mrežama i zvaničnom sajtu festivala emituje specijalan program koji čine nikad pre objavljeni festivalski nastupi, kao i uključenja vodećih domaćih didžejeva koji nastupaju u direktnom prenosu iz svojih domova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram