KRITIČARI SU IZABRALI 2023: Od/Do UŽIVANjA Foto:Promo

Tri izložbe biće otvorene u Kulturnom centru Beograda od 26. januara u 19 časova.

U Likovnoj galeriji biće predstavljena postavka “Kritičari su izabrali 2023: Od/Do uživanja”, kustoskinje Maja Stanković. Na otvaranju biće izveden performans VKS (Vokalno-kustoski sindrom) “Zone komfora” (Dve glave u tri čina)”.

Svoj rad predstaviće umetnici i umetnice – VKS (Vokalno-kustoski sindrom), Dragana Žarevac, Neša Paripović, Milija Pavićević, Emilija Terzić, Predrag Terzić, Jovan Čekić, Zorica Čolić.

U ciklusu “Kritičari su izabrali” – tradicionalnoj izložbi koja se kao recepcija kritičara savremene vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji kontinuirano organizuje od 1967. godine – Maja Stanković, istoričarka umetnosti i dobitnica Nagrade Lazar Trifunović za 2018. godinu, priredila je aktuelnu izložbu “Od / Do uživanja” za 2023.

Šta je danas uživanje? Kakva je njegova veza sa kapitalističkim formacijama moći, proizvodnjom i razmenom dobara? Gde je uživanje u svetu algoritamski produkovanih potreba, generisanih želja i klišeiziranih načina za njihovo zadovoljenje? Da li je uživanje hemijska reakcija, komunikacija u mozgu koja se odvija između dva ili više transmitera sa ili bez dodatnih stimulansa? Da li je uživanje relikt prošlosti, recidiv prosvetiteljskih i humanističkih vrednosti i uverenja koji su, danas, u posthumanoj i postprodukovanoj stvarnosti, izlišni? Samo su neka od pitanja koja ova izložba postavlja…

U Galeriji Artget biće otvorena samostalna izložba Jovane Dimitrijević “Leskovački gotik. Rajski vrt”, a umetnički direktor je Srđan Veljović.

Kako se navodi u katalogu, razbarušen i razigran dokumentarizam Jovane Dimitrijević, aktivno se odnoseći prema sredini u kojoj deluje, generiše izrazito subjektivnu percepciju. Duboko utkan u tkivo zajednice i mesta koje koristi kao pogon i polje sopstvene imaginacije, blagonaklono i sa ljubavlju nudi sliku, koja je ujedno i kritička, zalažući se za vrednosti iza kojih stoji: estetsko kao aktivističko.

– Moj rad se oslanja na klasične umetničke kanone koji se nastavljaju kroz velike umetničke epohe od klasične grčke umetnosti, preko renesanse do klasičnog Holivuda. To je prikaz rajskog vrta u čijem centru je čovek – kaže Dimitrijević.

Jovana Dimitrijević, osnivačica je Harlequeen studija, alterantivnog izložbenog prostora za mlade i neafirmisane umetnike u Leskovcu u okviru organizacije Girls Can Do Horror. Osnivačica je Udruženja građana za horor i fantaziju “Girls Can Do Horror”. Od 2017. godine kao fotografkinja redovno izlaže na fotografskoj platformi “Photo Vogue” prestižnog magazina Vogue Italia. Prema SKC arhivi, spada u jedinstvenu kategoriju umetnika sa ovih prostora koji su se bavili carnal art-om, telesnim modifikacijama i bolnim body art-om. Član je aero-kluba „Saša Mitrović“ u Leskovcu.

Jovana Dimitrijević, samostalna izložba Leskovački gotik. Rajski vrt Foto:Promo

U Galeriji Podroom biće otvorena izložba Igora Simića “Na vezi, bezveze”, (Instant but distant).

Crteži nastali tokom karantina i vanrednog stanja zbog izbijanja pandemije u 2020. godini čine početnu tačku za razmišljanje o izložbi Igora Simića kao celini, celovitoj prostornoj instalaciji. Video instalacije, originalna muzika, atmosfera otuđenja i hajpa (pompe), ironični crteži upućuju na autorov permanentan, dugotrajan pokušaj traženja smisla globalnog, digitalnog, umreženog života, čime integriše komunikacijske medije u svoje kinematografske instalacije, mešajući tehnike dokumentarnog, spekulativnu fikciju i (neretko) naraciju u prvom licu.

Igor Simić NA VEZI, BEZVEZE Foto:Promo

Igor Simić (1988, Beograd) diplomirao je filmsku režiju i filozofiju na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Njegovi kratki filmovi nagrađivani su na filmskim festivalima i prikazivani u kontekstu savremene umetnosti. Umetnikova glavna linija istraživanja u oblasti pokretnih slika povezana je s njegovim interesovanjem za savremenu kulturu i politiku u širokom smislu reči i pažnju koju poklanja društvenoj dinamici distopijske tehnološke ere, koja uključuje nadzorne sisteme i postapokaliptične vizije.

Bonus video: Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar