Kratka istorija pljeskavica i druge priče, Simon Versnel Foto: Dragana Udovičić/Belef

U okviru 30. Beogradskog letnjeg festivala (BELEF), u teatarskom prostoru Hartefakt kuće, održana je premijera monodrame „Kratka istorija pljeskavica i druge priče“, autorski projekat reditelja Andreja Nosova, saopštili su iz Hartefakta.

Komad je inspirisan sećanjima dečaka i traumatičnim događajima koji su presudno uticali na njegov doživaljaj stvarnosti.

Kratka istorija pljeskavica i druge priče, Simon Versnel Foto: Dragana Udovičić/Belef

Holandski glumac Simon Versnel, kako se navodi, bio je izuzetan u izvođenju ove predstave na engleskom jeziku, što nije bilo prepreka za stvaranje spone između njega i gledalaca, niti je uticalo na emotivni senzibilitet ove priče. Neuhvatljivi su bili njegovi prelazi iz uloge dečaka u ulogu oca, majke, tetke i komšinice. Ovaj „dobri duh pozorišta“ uspeo je da na duhovit način prenese zamke mentaliteta i običaja male sredine, ali i kompikovane porodične odnose koji su zaslužni za rane nanete u detinjstvu, a za šta je na kraju nagrađen velikim apluzom svih prisutnih.

Izvođenjem predstave „Kratka istorija pljeskavica i druge priče“ Hartefakt kuća zatvara vrata do septembra meseca, kada će ova scena ponovo oživeti igranjem komada „Naš sin„ Patrika Lazića i premijerom autorskog projekta Ivora Martinića „Bilo bi šteta da biljke krepaju“ u sklopu festivala EuroPride 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar