Foto: Wikipedia/Daniele Dalledonne

Florijan Šnajder, jedan od osnivača kultne nemačke grupe Kraftwerk, preminuo je nekoliko dana nakon svog 73. rođendana, potvrdio je novinarima njegov kolega iz benda Ralf Hiter.

Šnajder i Hiter osnovali su bend u Dizeldorfu u jeku eksperimentalnog krautrok pokreta i smatraju se pionirima popularne elektronske muzike. Hiter je potvrdio novinarima da je Šnajder preminuo pre nedelju dana i da je sahranjen u najužem krugu porodice i prijatelja.

Šnajder je isprva svirao flautu, violinu i gitaru, provučene kroz filtere i elektronske procesore, a potom se preorijentisao na sintisajzere i generičke zvukove iz računara.

 

Nakon tri albuma sa Hiterom sredinom sedamdesetih, Kraftwerk je objavio legendarni „Autobahn“ (1974) i proširio se na kvartet, a uslediće i „Radio-Activity“ (1975), „Trans-Europe Express“ (1977), „The Man-Machine“ (1978) i „Computer World“ (1981) koji će im doneti svetsku slavu, a vremenom i epitet benda koji je zauvek promenio pop muziku. Njihov verovatno najveći hit, „Das Model“, objavili su 1982. godine.

 

Šnajder je izašao iz Kraftwerka 2008. godine, a bend je aktivan i danas.

Uticaj Kraftwerka na svoju muziku nisu krili mnogi, mahom britanski, muzičari poput Dejvida Bouvija i Gerija Njumena i grupa Joy Division, OMD, Depeche Mode, Human League, Visage, Soft Cell…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar