Zoran Milutinović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Knjiga "Prebolevanje Evrope" Zorana Milutinovića izašla je u izdanju izdavačke kuće Geopoetika. Knjiga Zorana Milutinovića predstavlja značajnu, široku i raznoliku studiju i donosi prvi sistematični istorijski prikaz različitih slika Evrope u izabranim radovima vodećih srpskih pisaca i intelektualaca prve polovine dvadesetog veka, kaže se u saopštenju izdavača.

Studija se bavi delima koja su pisali: Isidora Sekulić, Jovan Skerlić, Jovan Cvijić, Vladimir Dvorniković, Miloš Crnjanski, Slobodan Jovanović, Milan Kašanin, Jovan Dučić, Nikolaj Velimirović, Dimitrije Martinović, Rastko Petrović, Ivo Andrić i dr.

„Prebolevanje Evrope“ je sastavljena od mnogo pitanja i mnogo odgovora. Iznenađujuće aktuelna i posle više od stotinu godina od pokretanja ove kulturološke, političke i civilizacijske teme. Ispostavlja se, i u pogledu današnjeg procesa definisanja identiteta Srbije u okviru Evrope, dodaje se u saopštenju.

„Privlačno i pronicljivo delo koje može biti zanimljivo čitaocima istinski raznovrsnih interesovanja. Njegova metodična naracija i obilje istorijskih i književnih detalja otkrivaju autora čija erudicija i širina akademskih osnova podsećaju na renesansne mislioce duboko uronjene u slobodne veštine i filozofske osnove nauke“, napisao je Bojan Savić iz „Nationalities Papers“.

Zoran Milutinović je profesor južnoslovenske književnosti i moderne književne teorije na Univerzitetskom koledžu London (UCL), član evropske akademije nauka Academia Europaea u Londonu, i ko-urednik serije knjiga Balkan Studies Library koju izdaje Brill. Autor je šest knjiga, od kojih su dve najnovije „Fantom u biblioteci/Phantom in the Library“, „Postoji li srpski nacionalistički diskurs o Ivi Andriću“ (dvojezično, srpski i engleski, Geopoetika, 2022), i „Bitka za prošlost. Ivo Andrić i bošnjački nacionalizam“ (Geopoetika, 2018).

Bonus video: Gojko Božović, Arhipelag

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar