Foto: Eurovision Song Contest/Eurovision.tv/ EBU / CORINNE CUMMING

Ovogodišnja 54. Majska izložba koju organizuje Udruženje likovnih umetnosti i dizajnera Srbije ULUPUDS biće održana od 9. juna do 4. jula u bioskopu Balkan i u Muzeju grada Beograda, a svečano će je otvoriti Ana Đurić Konstrakta.

Inspirisana pesmom Džona Lenona „Imagine“, izložba slavi umetnost i slobodu, a umetnica Ana Đurić Konstrakta razmišljajući o duhu, telu, umetnosti i Umetnici koja mora biti zdrava, iscrtava sliku savremene realnosti gde se neke uvražene konstante kao In corpore sano postavljaju pod pitanje uz upit: Šta ćemo sad?

Velja Vukićević, Posle ponoći Foto: ULUPUDS

Posebnost ovogodišnje Majske izložbe ne iscrpljuje se ovim zapažanjem već se nastavlja činjenicom da su umetnici ULUPUDS-a radovima osvojili dva reprezentativna gradska prostora, bioskop Balkan i prostor u Resavskoj tako podižući nivo kulturnih događanja u gradu ali i šireći niti komunikacije među poslanicima kulture. To je i prvi put, do sada, da se Majska izložba predstavlja u takvom obimu i u različitim prostorima. A o čemu je reč?

Aleksandra Leković, Sublimalne poruke Foto: ULUPUDS

– Reč je o umetnicima čija posvećenost i ULUPUDS čija istorija po sebi potvruđuju samosvojnost i vitalnost umetnosti koja neprestano traži svoj fizički, mentalni i duhovni prostor. Reč je i o vidljivosti umetnosti, jer primenjena umetnost nije samo u galerijama ona je svuda. Prva stepenica u prezentaciji kako među kolegama tako i ka javnosti, upravo jeste Majska izložba.  „Zamisli!“ je asocijacija na tekst pesme Džona Lenona (Imagine) koja govori o jednom drugačijem svetu, a sa druge strane i nade da Svet može da se promeni, a rane zaleče ako ljudi isto razmišljaju i imaju iste snove – objašanjavaju organizatori.

Jasmina Pejčić, Između slojeva Foto: ULUPUDS

U obrazloženju teme naglašava se da je duh vremena po definiciji „opšta moralna, intelektualna i kulturna atmosfera nekog perioda“.

– Današnjica nam, donosi uznemirujuće, nepoznate bolesti, nerazumne i razarajuće sukobe, „post istinu“, netoleranciju i mržnju u različitim sferama. Suočeni smo sa krahom svih pozitivnih vrednosti, svetom koji se nalazi na ivici rasula. Ostaje nam samo da zamišljamo da smo svi jedno, jedna Zemlja, jedan Svet i jedan narod. Naša nepresušna imaginacija omogućava nam da doprinosimo suštinskoj ljudskosti, nesputanom protoku ideja i stvaralaštva. Možemo zamišljati, kako veli Oskar Vajld „prelepe i nemoguće stvari, stvari koje su divne i nikada se ne događaju, stvari koje ne postoje, a trebalo bi“ – kažu iz ULUPUDUSa.

Lucija Tomičić, Neki drugi svet Foto: ULUPUDS

To je tačka gde su se susreli umetnici ULUPUDS-a i Ana Đurić Konstrakta. I Šta ćemo sad? pitaju se i umetnici koji Konstraktu doživljavaju kao deo sopstvenog ambijenta, te je pesma In corpore sano postala deo umetničkog kreativnog ambijenta.

Majska izložba je raskošna manifestacija na kojoj izlažu arhitekti, dizajneri, slikari, keramičari, scenografi, kostimografi, fotografi, modni dizajneri, istoričari umetnosti, vajari, i koja je uvek posećena i intrigantna široj populaciji. Ove godine na Majskoj izložbi učestvuje 193 autora sa 260 radova, ima dve prateće izložbe (Portret umetnika Čedomila Marinković, dobitnice nagrade 53. Majske izložbe – Uvid 21 i Nikola Meandžija – kolorisanje ilustracija Zmajevog „Nevena“ autora Marije Ristić) i programe predavanja, prezentacije, prikaze i razgovore koji korespondiraju sa izložbom, ali i šire u domenu savremene umetnosti. Na izložbi se mogu videti i radovi pristigli na konkurs za vizuelni identitet 54. Majske izložbe.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u Muzeju savremene umetnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar