Konkurs "Prvenac" raspisuje Studentski kulturni centar u Kragujevcu Foto: SKC Kragujevac

Mladi književni stvaraoci koji do sada nisu objavili nijednu knjigu imaju šansu da njihovi radovi budu objavljeni u ediciji „Prvenac“, koju već dve decenije publikuje kragujevački Studentski kulturni centar (SKC). U toku je jubilarni 20. konkurs za mlade pisce, a neobjavljene rukopise mogu da pošalju autori mlađi od 35 godina. Konkurs je otvoren do 15. aprila.

Pravo učešća na konkursu imaju autori koji se izražavaju u svim književnim oblicima, a u obzir dolaze pesnički, prozni, dramski, esejistički i međužanrovski radovi. Jedini uslovi, koje književni stvaraoci treba da ispunjavaju su da do sada nemaju objavljenu nijednu knjigu i da su mlađi od 35 godina.

„Prvenac“ je osmišljen kao edicija koja daje šansu mladim piscima iz celog regiona da besplatno dođu do svoje prve štampane knjige, a konkurs je otvoren za stvaraoce sa govornog područja Srbije, Hrvatske, BIH, Crne Gore, kao i za autore iz dijaspore.

Kako do „Prvenca“

Za učešće na konkursu, mladi pisci neobjavljene rukopise mogu da pošalju poštom (tri primerka) ili elektonskim putem (jedan primerak), uz radove je potrebno dostaviti i kraću biografiju.

Radovi se šalju na adresu: Studentski kulturni centar, Radoja Domanovića 12, 34000 Kragujevac, ili na adresu elektronske pošte: [email protected]

Konkurs je otvoren do 15. aprila 2021. godine.

Svake godine, stručni žiri SKC-a odabere i objavi po tri najbolja rada, a nagrađeni autori svoju prvu prvu promociju imaju na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Tradicionalno, imena autora koji ulaze u izdavački plan edicije „Prvenac“, SKC objavljuje 21. maja, na dan Univerziteta u Kragujevcu.

Kragujevački SKC do sada je objavio 58 knjiga mladih i neafirmisanih pisaca, a u toj ustanovi ističu da i u jubilarnoj godini nastavljaju započetu misiju „pronalaženja kvalitetnih autora i borbu za kvalitetnu knjigu u nepovoljnim vremenima“.

Foto: SKC Kragujevac

Urednik književnog i tribinskog programa SKC-a Nenad Glišić kaže za Nova.rs da je edicija „Prvenac“ mnogima bila odskočna daska, te da su pojedini autori, upravo za knjige objavljene preko tog konkursa, kasnije dobili brojne književne nagrade.

On podseća i da je popularna književnica Lana Bastašić, čiji se roman „Uhvati zeca“ 2018. godine našao u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, svoju prvu objavljenu knjigu „Trajni pigmenti“ dobila kao nagradu na konkursu „Prvenac“ 2010. godine.

Takođe ističe i da je pesnikinja iz Slovenije Enesa Mahmić za zbirku poezije „Faustova kći“, koju je žiri „Prvenca“ 2015. godine ocenio kao „visoku stvaralačku zrelost“, kasnije upravo za te pesme dobila književnu nagradu „Aladin Lukač“.

Glišić je zaključio da su „otvorenost i nepristranost“ pravila od kojih u SKC-u ne odstupaju od samog osnivanja edicije „Prvenac“, dodajući da je to jedini put „ka opštoj koristi za mlade autore, ali i za Kragujevac kao jedan od centara književnosti na našem jeziku“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar