Lenja scena na Paliću Foto:promo palicfilmfestival.com

Festival evropskog filma Palić, 29. po redu, koji počinje 16. jula, tokom šest dana trajanja, osim brojnih premijera najnovijih ostvarenja evropske kinematografije, publici će ponuditi i silne prateće programe, saopštili su organizatori.

Među progamima koji očekuju publiku do 22. jula u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica jesu radionice za kritičare, kreatore sadržaja na društvenim mrežama, decu i mlade, izložbe, promocije knjiga, panel diskusije i koncerti, precizira se u saopštenju.

 

Palićki festival će biti domaćin trodnevnih radionica za članove MIOB mreže u cilju unapređenja komunikacije na društvenim mrežama. Uz pomoć stručnjaka za marketing na društvenim mrežama, festivali će proširiti znanja u ovoj oblasti i razviti modele za dopiranje do nove publike.

U sklopu Eco dox programa Festivala evropskog filma Palić biće održana panel diskusija i prezentacija Zelene povelje za filmske festivale i njihove prateće platforme sa idejom da motivišu filmske festivale, kao i sve druge vrste manifestacija da razvijaju zelenu agendu, beleže napredak i šire ideju o očuvanju životne sredine.

Radionica mladih kritičara tokom tri dana festivala ugostiće nove i ambiciozne filmske kritičare iz 10 zemalja, koji će imati redovne mentorske sesije sa supervizorima radionica, Nilom Jangom i Viktorom Pazom. 

Biće održana i radionica „Kako se gleda film – mala škola bontona“, namenjena deci osnovnoškolskog uzrasta od 10 do 15 godina i posvećena edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, čiji su kreatori Zoran Janković, Đorđe Bajić, Nemanja Boškov i Nevena Đonlić. Cilj je da se podstakne kultura odlaska u bioskope i kultura gledanja audiovizuelnih sadržaja, a predmet analize i diskusije biće domaće ostvarenje Radivoja Andrića „Leto kad sam naučila da letim“. 

U okviru 29. festivala biće realizovana i MOBIFILM radionica koja će okupiti 10 mladih studenata iz prekograničnog regiona koji su u prethodnom periodu pohađali MOBIFILM školu u Subotici i Segedinu i učestvovali na zajedničkoj radionici tokom Žigmond Vilmoš filmskog festivala u maju 2022. godine, s ciljem da se unapredi i nadogradi znanje studenata iz oblasti: pisanja (razvoj sopstvenog) scenarija za film, kamere mobilnog telefona i snimanje – napredni nivo, napredni nivo filmske montaže kao i kreiranje kratkih studentskih filmova mobilnim telefonom i njihovo prikazivanje.

Tokom festivala će biti organizovan i drugi radni sastanak kojem će prisustvovati predstavnici deset filmskih festivala iz prekograničnog regiona, i između ostalog raditi na pripremi zajedničkih projektnih predloga iz oblasti filmske umetnosti.

Izložba „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979“, koju je priredio Filmski centar Srbije, biće postavljena u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica. Izložba sadrži 41 filmski plakat iz perioda od 1970. do 1979. godine, iz fonda i arhive Filmskog centra Srbije i to iz popularnih ratnih spektakala, kao što su „Sutjeska“ Stipe Delića, „Užička republika“ Žike Mitrovića, „Partizanska eskadrila“ Hajrudina Krvavca, kao i „Valter brani Sarajevo“, takođe u režiji Krvavca, najgledanijeg jugoslovenskog filma…

Na festivalu će biti održana i promocija knjige „Stenli Kjubrik između slikarstva i filma“ Dijane Metlić, u izdanju Filmskog centara Srbije, koja nudi mogući novi uvid u delo velikog sineaste pre svega kroz tezu o neraskidivoj povezanosti između nepokretne likovne reprezentacije i pokretne filmske slike, odnosno da se kroz proces njihovog sučeljavanja može doći do pravog razumevanja Kjubrikove umetnosti. 

Takođe, biće održana i promocija knjige „Zabranjeni bez zabrane“ koja predstavlja početak vraćanja duga jugoslovenskoj kinematografiji. Naime, Crni talas je umetnički najsnažnije razdoblje u istoriji jugoslovenskog filma i ulazak u svetsku kinematografiju, a autor je svojim dosadašnjim radom već dao doprinos rasvetljavanju ove doskora tabu teme, a ova knjiga je prirodni nastavak te delatnosti i sublimat koji na jednom mestu omogućava uvid u izvornu reč glavnih aktera crnog talasa. 

U Bioskopu Abazija zakazano je predstavljanje međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma „Filmski Front“ – međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma koji se ove godine održava po 20. put. Biće predstavljen i Međunarodni filmski festival Kino Otok – Izola Sinema koji istražuje sedmu umetnost od 2004. godine, otkrivajući različite filmske izraze u društvu stvaralaca i publike svih generacija. 

Foto: Promo

U muzičkom delu festivalskog programa tokom festivala nastupiće hrvatska pank-folk atrakcija Brkovi, novosadski bendovi Gift i Norveška Šuma, zrenjaninski The Quarantinos, kao i subotički bendovi Perpetuum Mobile i Mia. 

Na 29. Festivalu evropskog filma Palić na više lokacija publika će moći da vidi više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih programskih celina.

Bonus video: Otvaranje Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar