"Minstrel", Foto: Promo/Dom omladine/Fedja Papric

Bend "Minstrel" nastupiće sutra od 20 časova na Platou Milana Mladenovića, u okviru popularnog ciklusa koncerata na Zidiću, najavio je Dom omladine Beograd.

Grupa petnaestogodišnjih srednjoškolaca pod imenom „Minstrel“ 1985. godine u Novom Sadu realizovala je svoje prve snimke za potrebe Novosadskog radija oprobavajući se u džez-rok žanru, a nakon toga i tri numere pod uticajem grupe „The Cult“.

Ubrzo je stigao poziv za koncert na kojem su nastupili sa riječkom grupom „Fit“ u novosadskom Studiju M i taj koncert ostao je zabeležen i postao prvi album grupe – „Studio M – Live“ (1991).

U postava su bili: Atila Đember (vokal /kasnije Trovači), Marko Trbović (gitara), Dragan Knežević (bas/kasnije Obojeni program, Artan Lili) i Vladimir Ivančev Vova (bubnjevi).

Neke od njihovih numera su se dugo zadržale na visokim pozicijama radijskih top lista. Iz ovog perioda značajan je njihov nastup na Trećem kanalu, kao i koncerti u „Dadovu“ i zrenjaninskom Domu omladine.

Sa novom postavom: Goran Polovina (vokal), Marko Trbović (gitara), Dušan Ševarlić (bas i produkcija), Vojin Knežević (bubnjevi), Slobodan Misailović (klavijature) objavili su album „Neosetljivost“ (1996) i imali zapažene nastupe na Zmajevim dečjim igrama i Koncertu godine u Novom Sadu.

Zatim dolazi album „Lauda“ (2000) , gde se Marko Trbović, autor muzike i teksta prvi put pojavljuje i u ulozi pevača. Postava se ponovo menja: Darko Matić – bas, Slobodan Misailović – klavijature i produkcija, Zoran Petrović Petrija – bubnjevi.

Četvrti album „Iskra“ (2007) je poslednji album snimljen u Radio Novom Sadu. Za bubnjevima je bio Jovan Petrović poznati kruševački bubnjar i multimedijalni umetnik, a na basu Dušan Ševarlić, ponovo i kao producent. Po mišljenju autora Marka Trbovića ovo je najbolji album grupe.

Nakon toga usledila je kreativna pauza, koju je obeležila remasterovana izdanja na CD-u prva dva albuma (koji su postojali samo na kaseti) i album „Re-Recorded“ (2017), koji predstavlja kompilaciju, kako ime govori, ponovo snimljenih pesama sa novom postavom: Marko Trbović – gitara i glas, Klea Trbović – bas i Dejan Kijanović – bubnjevi. Trbović se na ovom izdanju našao i u ulozi producenta.

Trenutno je aktuelan peti album „Zalazak“, sa 11 novih pesama realizovanih u sopstvenom studiju i izdatih za „Studio Odbij“ iz Novog Sada.

Postava se nije menjala i ovo je prvi album grupe koji je izdat na vinilu. Grupa se suočila sa odlaskom bubnjara u Ameriku na lečenje, a u pomoć joj je uskočio stari prijatelj, novosadski bubnjar Siniša Lučić, sa kojim planiraju da promovišu novi album i predstave nove pesme široj javnosti, što veoma dugo nisu činili. U pripremi je takođe i spot, a i dve potpuno nove numere se nalaze na hard disku grupe „Minstrel“, saopštio je Dom omladine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar