Komemoracija Milošu Šobajiću, članovi porodice
Komemoracija Milošu Šobajiću, članovi porodice. Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

"Ja sam Feniks i opet se vraćam, uvek sam početnik i uvek učim", reči su nedavno preminulog slikara i vajara Miloša Šobajića koje su emitovane danas u Skupštini grada Beograda na komemoraciji povodom njegove smrti. Komemoracija povodom smrti velikog srpskog umetnika održana je u prisustvu porodice i užeg kruga bliskih prijatelja.

Pored pomenutog govora emitovana je i njegova omiljena kompozicija „Istoria de un amor“.

Komemoracija Milošu Šobajiću
Komemoracija Milošu Šobajiću. Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Profesor Darko Tanasković, predsednik žirija Vukove nagrade koju je dobio Šobajić, istakao je da je umetnik bio stvaralac dela univerzalne vrednosti, izuzetno produktivan sa 80 samostalnih i čak 150 kolektivnih izložbi.

„Labudovu pesmu je doživeo upravo sa nedavnom izložbom i promocijom knjige u Kombank Dvorani. Niko nije ni sanjao da će to biti njegov manifest, testament, epitaf“, rekao je Tanasković.

Komemoracija Milošu Šobajiću, Darko Tanasković
Komemoracija Milošu Šobajiću, Darko Tanasković. Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Otkrio je veliku tajnu umetnosti u svojim remek-delima, u slikama je prisutan osećaj odustajanja od realnog“, ocenio je u svom govoru istoričar umetnosti Nikola Kusovac nagalsivši da je njegov talenat bio u duhu ikonopisaca.

„Toliko je isijavala ta umetnička, kreativna energija sa njegovih slika. Ta energija se mogla opipati. Miloš je takvu energiju imao do poslednjeg trenutka“, naveo je Kusovac opisujući Šobajića kao besmrtnog.

NIKOLA KUSOVAC
Komemoracija Milošu Šobajiću, Nikola Kusovac. Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Direktor Beogradske filharmonije i pijanista Ivan Tasovac za Šobajićevu umetnost takođe kaže da je imala vulkansku energiju.

„Umetnost Šobajića je osamdesetih godina ostavila snažan pečat u Evropi i svetu. Sa srpskom kulturom mnogi u svetu su se upoznavali upravo putem njegovih monumentalnih slika. Za sve nas koji smo živeli u inostranstvu daleko od svog doma, dela ovog umetnika darivali smo drugima ne bi li na najbolji način pokazivali odakle dolazimo“, kazao je Tasovac i uporedio Šobajićeve slike sa snagom poslednje Betovenove sonate.

Komemoracija Milošu Šobajiću, Ivan Tasovac
Komemoracija Milošu Šobajiću, Ivan Tasovac. Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Miloš Šobajić biće sahranjen sutra na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar