Komemoracija Ivanu Klajnu u SANU

Kultura 23. maj. 202110:07
Podeli:
Ivan Klajn
Ivan Klajn Foto: Printscreen/YouTube/novosadskatelevizija

Komemorativni skup posvećen uspomeni na člana SANU Ivana Klajna, koji je preminuo 31. marta, biće održan u utorak, 25. maja sa početkom u 13 časova u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, saopšteno je iz ove institucije.

Na komemorativnom skupu o ličnosti i delu Ivana Klajna govoriće akademik Zlata Bojović, sekretar Odeljenja jezika i književnosti SANU, akademik Predrag Piper i profesor Julijana Vučo.

Podsetimo, filolog, istoričar jezika, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti Ivan Klajn preminuo je 31. marta u 85. godini.

Klajn je rođen u Beogradu 1937. godine, gde je završio studije italijanskog jezika i književnosti.

Bio je redovni profesor na Filološkom fakultetu, objavio je 18 knjiga, a njegova najznačajnija dela su: „Uticaji engleskog jezika u italijanskom“, „Tvorba reči u savremenom srpskom jeziku“, „Italijansko-srpski rečnik“ za koji je dobio nagradu Vlade Republike Italije, kao i „Rečnik jezičkih nedoumica“.

Bio je glavni urednik lingvističkog časopisa „Jezik danas“, pisao je rubrike o jezičkim problemima u „Borbi“, „Politici“, „Ilustrovanoj politici“, „NIN-u“.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1997, a za redovnog šest godina kasnije.

Bio je i član Saveta Vukove zadužbine, Odbora za standardizaciju srpskog jezika i predsednik Komisije za odnose sa javnošću i rešavanje neodložnih pitanja, kao i saradnik Matice srpske.

Komentari

Vaš komentar