Branko Cvejić Foto: Nebojša Babić

Komemoracija Branku Cvejiću, u dogovoru sa porodicom, biće održana u petak, 7. oktobra u 12 časova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Branko Cvejić, dugogodišnji član i bivši direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta, rođen je u Beogradu 25. avgusta 1946. Otac mu je bio operski pevač, Žarko Cvejić. Maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965. i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Zajedno sa celom novom generacijom glumaca na poziv Bojana Stupice postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u maju 1967, koje su prozvali „Bojanovim bebama“.

U pozorišnoj kući, u kojoj je otišao u penziju, odigrao je pedesetak uloga. Među njima su Lord Graham (Lepeza ledi Vindermir), Frank (Zanat gospođe Vorn), Petrunjela (Dundo Maroje), Stanković (Pučina), Nikola (Nahod Simeon), Pera pisar (Gospođa ministarka), Simeonov-Piščik (Višnjik). Najviše je sarađivao sa rediteljem Dejanom Mijačem, kao glumac, a kasnije i kao producent brojnih predstava. Gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, između ostalog i u Zvezdara teatru – pozorištu u čijem je osnivanju i sam učestvovao.

Igrao je u više od 40 celovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama. Kao jedna od njegovih najupečatljivijih uloga jeste ona u televizijskoj seriji, kao i kasnijem filmskom nastavku, „Grlom u jagode“, autora Srđana Karanovića.

Branko Cvejić preminuo je 26. jula u Beogradu.

Bonus video: Sahrana Branka Cvejića na Novom groblju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar