Scena iz filma Joyland Foto:Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Jedan od filmova koji je na najznačajnijem festivalu na svetu, onom u Kanu, pobrao hvalospeve kritike i publike - "Joyland" ovih dana doživljava pravu golgotu.

Hajder i Mumtaz su u naizgled srećnom ugovorenom braku. Međutim, kada Hajder, inače najmlađi sin u tradicionalnoj porodici Ranas, pronađe novi posao – onaj rezervnog plesača za trans ženu i umetnicu Bibu, nastaje haos… Naime, sukob Hajdera i Mumtaz je neminovan! I zajedno s ostatkom porodice njih dvoje su prisiljeni da se suoče s dugo skrivanim i potiskivanim osećanjima. Ovo bi siže filma koji je podigao ogromnu prašinu u Pakistanu, zemlji u kojoj je snimljen.

Scena iz filma Joyland Foto:Promo/FAF

Naime, film reditelja Saima Sadika, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom festivalu, ovenčan je na Kroazeti nagradom žirija u okviru prestižne selekcije „Na izvestan pogled“ (Un Certain Regard). I to nije sve – dobio je i „Kvir palmu“ s obzirom na temu koju pokriva…

I dok će ovo ostvarenje priliku imati da vidi i srpska publika na predstojećem 28. Festivalu autorskog filma, i to u okviru Glavnog takmičarskog programa, 30. novembra u 21.30 sati u Mts dvorani, i reprizno dan kasnije od 17 časova u Domu omladine, Pakistanci nisu te sreće…

Film u kojem se, osim režije, Saim Sadik potpisuje i kao koscenarista, najpre je izabran za pakistanskog kandidata za Oskara, odnosno ušao je u trku za najbolje strano ostvarenje na 95. dodeli nagrada Američke akademije za film, zakazane za mart naredne godine, bez obrazloženja je povučen od strane državnih zvaničnika. I ne samo što je „ispao“ iz eventualne trke za Oskara, već je i zabranjen u Pakistanu.

Vlada te zemlje zabranila je film Saima Sadika, jer je „veoma neprihvatljivog“ sadržaja. U dekretu pakistanskog Ministarstva za informisanje i radiodifuziju od 11. novembra stoji da je cenzorski odbor te zemlje još 17. avgusta tom ostvarenju „darovao“ cenzorski sertifikat, ali da je nakon toga poništio odluku. U međuvremenu je isti taj odbor koji je cenzurisao film, povukao odluku i dao odobrenje za distribuciju „Zemlje zadovoljstva“, uz obaveznu oznaku „Samo za odrasle“. Ali, obrt je usledio 12. novembra kada je intervenisala izvršna vlast Pakistana, nanovo zabranivši film.

Reditelj se javnosti obratio putem društvenih mreža, nazvavši odluku pakistanskih zvaničnika „apsolutno neustavnom i nezakonitom“.

I, autor ostvarenja, u kojem glavne uloge tumače Ali Junejo, Rasti Farok, Alina Kan i Sarvat Gilani, čak pokušava ovih dana da nađe „rupu u zakonu“. I „Joylan“ bi, ipak, mogao da se kvalifikuje za predstojeću dodelu Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni film, uprkos zabrani u Pakistanu.

Saim Sadik Foto:Julie SEBADELHA / AFP / Profimedia

Kako to? Autori „Zemlje zadovoljstva“ izjavili su za američki magazin „Varajeti da planiraju da film puste u distribuciju u bioskopima u Francuskoj. Film bi se sedam dana emitovao u francuskim bioskopima, sve do 30. novembra, kada ističe krajnji rok za kvalifikovanje za Oskara, u kategoriji najboljeg stranog ostvarenja.

Američka akademija svojim zvaničnim pravilima propisuje da, kako bi filmovi lakše mogli da budu prikazivani pred publikom, dozvoljava im se i da se kvalifikuju van zemlje porekla. Jedini uslov jeste da se film prikazuje u komercijalnim bioskopima van SAD najmanje sedam dana uzastopno. To važi isključivo za Oskara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, dok oni koji su u trci za najbolje ostvarenje moraju biti prikazivani u američkim bioskopima.

I dok se filmu „Zemlja zadovoljstva“, barem u Pakistanu, za sada ne smeši lepa budućnost, jer em je zabranjen, em još nema distribuciju po svetu, ova država se sad, zbog zabrane Sadikovog ostvarenja suočava s još jednim problemom. Naime, Pakistan ne može retroaktivno da izabere drugi film kao svog kandidata za Oskara.

Saim Sadik je na svom Instagram nalogu apelovao na sve da pomognu kako bi „Joyland“ dobio distribuciju i tako uspeo u svom naumu da se usprotivi „ilegalnoj odluci“.

Bonus video: Darko Bajić o „Filmu davne budućnosti“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar