Predstava "Okruženje" Magi Marin. Foto: Promo/Beogradski festival igre

Predstavom "Okruženje" slavne Magi Maren, koja će biti izvedena večeras (20) u Ateljeu 212, počinje jesenji deo 18. Beogradskog festivala igre.

Kompanija Magi Maren iz Liona, jedne od najistaknutijih figura francuske savremene scene. U pitanju je komad koji londonski „Gardijan“ svrstava među deset najboljih predstava u 21. veku.

Magi Maren započela je karijeru još 1978. godine saradnjom sa velikim Morisom Bežarom, a do sada je sa svojom kompanijom uradila više od 40 predstava.

Magi Maren Foto: Promo/Beogradski festival igre

Direktorka Beogradskog festivala igre, Aja Jung, za Nova. rs kaže da je za večerašnju predstavu u pitanju velika produkcija i da je ona to videla tek kad se ispraznio šleper są dekorom.

– Ovaj komad je nastao 2004. godine, i doživeo je apsolutni debakl na premijeri, ispričala nam je Magi Maren. Ljudi su izlazili i zviždali, i kritike su bile jako loše. Ali ona kaže da joj to nije bilo strano u karijeri. Ona je imala komade koji su bili avangardni, šokantni i koji su izazivali takvu reakciju. Insistirala je na tim produkcijama i verovala je da dolazi njihovo vreme – prenosi Aja Jung.

Onadodaje da je i „Njujork Tajms” u startu imao negativne kritike, ali da se posle sve preokrenulo.

– Bila je u Njujorku są tom predstavom i u „Njujork Tajmsu“ je izašla jedna užasno negativna kritika. Ali, petnaest godina kasnije, są istom predstavom ona je pozvana od istog pozorišta, i isti kritičar „Njujork Tajmsa“ je napisao da je zapravo Magi Maren pravi vidovnjak i da je ta predstava jedna vrsta preteče Instagrama. Slike se jako brzo menjaju kao na Instagramu, vi nigde ne zadržavate vašu pažnju duže od sekunde ili dve. Njena kritika društva je šta je ono ostaje posle tih slika i koliko one razvijaju bilo kakvu emociju – ističe Aja Jung.

Inače, prvi put smo u Beogradu rad Magi Maren gledali 2011. godine u BDP-u. U pitanju je komad MAY B, koji traje već tri decenije i danas se izvodi na festivalima širom sveta.

Festival se posle večerašnje predstave, nastavlja 24. i 25. septembra u Madlenianumu, predstavom „Alter Ego“ Drezden Frankfurt kompanije igre iz Nemačke.

Program festivala:

8. septembar, 20h |Atelje 212
Kompanija Magi Maren, Lion

Predstava Unwell, Beogradski festival igre
Scena iz komada „Okruženje“ Magi Maren; Foto: Beogradski festival igre/Promo

Jedna od najistaknutijih figura francuske savremene scene, slavna Magi Maren vraća se na Beogradski festival igre sa delom ”Okruženje”. U pitanju je komad koji londonski Gardijan svrstava među svega nekoliko koreografskih radova koji su obeležili prvu četvrtinu XXI veka. U predstavi, autorka razvija slike o ljudskosti. Izvođači su u pokretu kako bi dokazali nasušnu potrebu postojanja, okruženosti prirodom, životinjama, svih bića i vrsta koje čine planetu savršenom… Sa druge strane, nameće se slika uništavanja sveta, procesa kojim čovek neumorno rukovodi hodajući bahato po  zemlji.

24. i 25. septembar, 20h| Opera Madlenianum
Drezden Frankfurt kompanija igre

Foto: Promo/Beogradski festival igre

Inspirisan vrhunskim igračima Drezden Frankfurt kompanije igre, Jakopo Godani priprema spektakl za pamćenje. U pitanju je sasvim nova verzija izuzetnog komada “Alter Ego”. Predstava je nekoliko puta odlagana zbog strogih epidemioloških protokola, ali je svakako dokazala da je Godani miljenik festivalske publike, koji je zasluženo poneo iz Srbije Nagradu „Jovan Ćirilov“.

25. septembar, 20h| Srpsko narodno pozorište
26. septembar,  20h| Opera Madlenianum

BodyTraffic, Los Anđeles

Trupa BodyTraffic iz Los Anđelesa koja je ulaznice za svoje nastupe rasprodala još 2019. godine, donosi dela tri izuzetna I veoma različita koreografa. “Prašina” tumači sile koje pokreću savremeno društvo, kroz snažan pokret i muziku slavnog Izraelca Hofeša Šehtera. “Milion glasova” u koreografiji Metjua Ninena je komad inspirisan opusom Pegi Li. Njena muzika je svojevrsan odgovor na političke prilike njenog vremena, koji podseća da i tokom teških perioda, život vredi uživanja. “Pucanje” mlade koreografkinje Mikaele Tejlor je izuzetno delo koje slavi pokret.

1. oktobar, 20h| Srpsko narodno pozorište

Kompanija Akrama Kana, London

Foto: Promo/Beogradski festival igre

„Nadmudrivanje đavola“ je delo inspirisano fragmentima 12 slomljenih glinenih ploča koje zajedno čine jedno od najstarijih velikih književnih dela, drevni sumerski Ep o Gilgamešu. Novi komad Akrama Kana otelotvoruje nasilno poglavlje u životu mladog Gilgameša, koga se Gilgameš priseća i tumači u poznim godinama, pred smrt. Kritičar francuskog lista Le Croix kaže: “ovo je majstorsko delo, predstava izuzetne dubine čiji snažni eho odzvanja savremenošću. Između meteža i magije, na publiku se moćno prenose pouke. Izvrsan pripovedač, vođa – kroz proces zahtevnog rituala, Kan naz poziva da izazovemo razornog đavola, skrivenog u najmračnijim delovima našeg bića!”

7. oktobar, 20h|Opera Madlenianum

Grupa senjor Serana, Barselona

Banane. Svima na dohvat ruke, nedužne, slatke, živahne, jeftine… Daleke 1890. godine niko na Zapadu nije video, a još manje pojeo bananu. 1920. godine, banana već zauzima kraljevsku poziciju u prodavnicama. Industrija banana i njeni pioniri, savršen su primer savremenog kapitalističkog sistema i načina na koji on funkcioniše. Istorija kapitalizma i banana je prikazana u komadu “Kraljevstvo” onako kako je niko ranije nije predstavio… Grupa gospodina Serana je trupa iz Barselone, koja je već imala prilike da oduševi beogradsku publiku. Svojim čudnim izborom tema i kreacijom koja ujedinjuje performans, tekst, video i zvuk, oni su apsolutno osveženje na pozorišnoj sceni, dok ih španski El Pais naziva “majstorima simulacije nad simulacijom”

12. oktobar, 20h| Jugoslovensko dramsko pozorište

TanzMainz, Majnc

Foto: Promo/Beogradski festival igre

Iako Šaron Ejal kaže da je “Lanac duše” komad o ljubavi i čežnji, ne treba očekivati previše romantike. Umesto toga, pokreti su životinjski i sirovi, a uzavrela grupa se kreće u vrhunskoj disciplini i ritmičkom jedinstvu. Što duže traje sklad, sve više vremena moramo da uložimo u traženje razlika među igračima, te njihovih stvarnih namera. Iz istih stvari se vidi koliko smo drugačiji. U kontrastu između grupe i pojedinca, Ejalova pokazuje svoju naklonost prema apsolutnoj jedinstvenosti svakog pojedinca. Iako TanzMainz prvi put gostuje u Beogradu, festivalska publika dobro poznaje opus Šaron Ejal, koja je jedna od laureata Nagrade „Jovan Ćirilov, kaže se u saopštenju organizatora.

Kupovinom ulaznica sa Visa karticom preko sajta BFI, gledaoci ostvaruju 20 posto popusta. Karte će moći da se kupe i na biletarnicama pozorišta.