Bitef konferencija za štampu
Bitef konferencija za štampu Ivan Medenica i Miloš Latinović. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dobre vesti su da će svih 14 predstava koje su bile u planu za ovogodišnji Bitef - biti odigrane, rekao je Ivan Medenica, umetnički direktor festivala, na današnjoj konferenciji za medije u Kombank dvorani, najavljujući predstojeću pozorišnu manifestaciju koja će biti održana od 13. do 25. septembra.

On je dodao da će velika većina autora predstava, reditelja i koreografa, doći u Beograd.

– Strašno je zahtevno producirati međunarodni festival i u normalnim okolnostima, a u ovim pandemijskim uslovima, zaista je herojski posao – kazao je Medenica.

Prodaja karata za predstojeći dvostruki 54. i 55. Bitef, počela je danas na blagajni u Kombank dvorani i onlajn (sa popustom od 10 posto) putem Bitefovog sajta festival.bitef.rs.

Ivan Medenica je posebnu pažnju posvetio pratećem programu.

– Svaka predstava biće praćena razgovorima sa umetnicima, i njih će tradicionalno voditi, kao i uvek šarmantno i kompetentno Minja Bogavac. Biće i dva mini festivala, čiji je Bitef krov. U pitanju su Polifonija i CirkoBalkana. Polifonija je bukvalno festival u festivalu jer ima jako dobar pozorišni program i tu se izdvajaju predstave za decu i mlade, ali i ne samo za njih – dodao je Medenica.

Bitef konferencija za štampu
Ivan Medenica, Bitef konferencija za štampu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Ono što je specifičnost ovog Bitefa su radionice na kojima će nastupiti dvojica umetnika čije predstave nastupaju u glavnom programu. Jednu radionicu će držati francuski autor i reditelj Frank Vigru, a drugu će držati belgijski koreograf Vim Vandekejbus. Takođe, jako nam je značajan Filozofski teatar Srećka Horvata čiji će sagovornik ove godine biti reditelj Želimir Žilnik, jedan od naših najvećih umetnika – rekao je umetnički direktor Bitefa.

Deo ovogodišnjeg festivala je i međunarodna konferencija o ekološkoj krizi i klimatskim promenama pod nazivom „Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat“ koja će biti održana od 17. do 19. septembra.

– Dosta smo ponosni na naziv ove konferencije na kojoj će biti oko 30 učesnika, u pitanju je duhovita asocijacija na jedan film koji volimo, to je švedski ekperimentalni film Roja Andersona „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“. To jeste nešto što asocira na prirodu, ali je i metafora i filozofskog promišljanja. Ako se ne uhvatimo u koštac što pre sa ekološkim izazovima, ako ne postanemo solidarniji i humaniji, nema drugog rešenja osim sunovrata – istakao je Medenica.

Konferencija, kao i svi drugi debatni programi Bitefa, dešavaće se na Skveru Mire Trailović, na otvorenom. Neka od imena učesnika su čuveni italijanski filozof Franko Berardi Bifo, hrvatski filozof Boris Buden, Srećko Horvat, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, Ivana Vilotijević, sekretarka za zaštitu životne sredine grada Beograda,  Dobrica Veselinović, aktivista i poltičar iz „Ne davimo Beograd“, reditelj iz Sarajeva Haris Pašović i drugi.

U skladu sa epidemiološkim merama, na predstojećem dvostrukom Bitef festivalu koji se održava od 13. do 25. septembra na različitim lokacijama u Beogradu, biće maksimalno poštovane epidemiološke mere.

– Meriće se temperatura na ulazu, maske će biti obavezne, a u salama će se voditi računa o distanci – rekao je direktor Bitefa Miloš Latinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar