Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Dečji hor Kolibri proslavio je 60. rođendan koncertima sinoć i preksinoć uz Big Bend RTS-a, na čelu sa dirigentkinjom Ljiljanom Ranđelović i domaćinom koncerta Ivanom Jevtovićem.

Piše: Tamara Marković

MTS dvorana bila je dve večeri zaredom ispunjena publikom od sedam meseci do 77 godina, a karte su za oba koncerta bile rasprodate u rekordnom roku od tri dana. Pevale su se i stare, svima dobro poznate pesme, ali je i premijerno izvedeno šest novih numera.

Posebno dirljiv momenat proslave 60. rođendana je bio kada su na binu izašli stari članovi koji su Kolibrići postali odmah po osnivanju hora 1963. godine i zapevali „Vuče, Vuče bubo lenja…“

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Uz pesme Kolibrića odrastale su generacije, a ta tradicija se, sudeći po reakcijama najmlađe publike nastavlja. Publika je gotovo ceo koncert provela na nogama, a hor ispraćen ovacijama.

Dečji hor Kolibri osnovan je 1963. godine. Osnivač i dugogodišnji dirigent ovog najmlađeg ansambla u okviru Muzičke produkcije Radio-televizije Srbije bila je Milica Manojlović.

Kolibri je jedinstveni dečji hor prepoznatljive kulture pevanja, dopadljive interpretacije i visoko profesionalnog odnosa prema muziciranju gajenom u osmišljenoj ljubavi prema muzici, aktivnom primanju muzike čiju poruku jedinstvenim zadovoljstvom prenosi na slušaoce. Stav pri pevanju, disanje, osmišljavanje interpretacije, razumevanje teksta, bio na srpskom ili ne, stavlja se u funkciju muzičkog izraza.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Hor je održao preko stotinu koncerata u zemlji i inostranstvu, učestvovao je u audio dramama, u televizijskim emisijama i serijama, kao i na filmu. Iza sebe ima sedam audio kaseta, 19 singl i 42 long-plej gramofonske ploče i četiri audio CD-a u izdanju PGP-RTB/RTS.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar