Kragujevac Izložba Eme Bregović u Kragujevcu
Ema Bregović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Moja dela su metafore koje govore kako možemo da se idetifikujemo sa nečim što nam se čini daleko. To su sve jake simbolike, bez obizira da li se nalazimo na zapadu, gde se ne dešava trenutni rat, ili negde malo bliže, rekla je umetnica na otvaranju izložbe ‘‘Ovde i Tamo‘‘ u Narodnom muzeju u Kragujevcu.

‘‘Izložba ‘Ovde i Tamo‘ (Here and There) je neki eho na moj život, koji je uvek bio, manje više u koferu. Moje skulpture su metafore sa kojima svi možemo da se identifikujemo, bez obzira da li živimo ‚tamo‘ ili ‚ovde‘‘‘, rekla je savremena umetnica Ema Bregović (27) prilikom otvaranja izložbe u Kragujevcu. Ona je ujedno i najmlađi umetnik, koji je imao samostalnu izložbu u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u ovom gradu.

Kragujevac Izložba Eme Bregović u Kragujevcu
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U prostranom galerijskom prostoru izloženo je šest škulptura i jedan foto triptih mlade umetnice, koja je izborom različitih materijala i multimedijalnim pristupom, obradila univerzalne teme i motive, oslobođene svih predrasuda.

U monumentalnim radovima, složenih struktura sastavljenih od više elemenata, Ema je koristila različite materijale – pero, kovano gvožđe, čelik, bodljikavu žicu, sve do fotografije kao savremenog medijuma.

Kragujevac Izložba Eme Bregović u Kragujevcu
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kustoskinja izložbe Tatjana Milosavljević, ističući senzibilitet umetnice i svestranost u materijalima od kojih stvara, objasnila je da izložba ‘‘Ovde i Tamo‘‘, ima podnaslov ‘‘Skulpture, Objekti, Instalacje‘‘. Time su, kaže, ostavili mogućnost svakom posmatraču da sam tumači i pronalazi simboliku u umetničkom delu.

‘‘Kako god da nazovemo delo, ono je u simoličkom, metaforičkom, stilskom i na kraju izvođačkom i produkcijskom smislu, u savršenom skladu. Karakteristika Emine umetnosti je jasnoća i jasnost u ideji. Ona u svojim radovima demonstrira kako zapravo savremeni umetnik stavlja zamisao u funkciju materijala kojim radi. Nekada se ta simbolička ili metaforička zamka, upravo krije u meterijalima. Dovoljno je da pogledamo Eminu skulpturu kolevke, koju znamo kao univerzalni simbol. A, Emine kolevke, napravljene su od bodljikave žice i to je ta višeznačnost i mogućnost tumačenja. Sve skullpture su suptilne, a opet duboko promišljene‘‘ istakla je kustoskinja.

Ema Bregović je istakla je da je ‘‘njena želja‘‘ da njena izložba putuje van Beograda i da tako, kako kaže, doprinese decentralizaciji kulture u Srbiji.

Kragujevac Izložba Eme Bregović u Kragujevcu
Ema Bregović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Čini mi se da se kultura često centralizuje i da se sve dešava samo u glavnom gradu. Narodni muzej u Kragujevcu ima neverovatan prostor, koji je naglasio neka moja dela, koja do sada nisu bila toliko istaknuta. Uvek sam crpela svoju inspiraiju iz zapadne kulture i naravno slovenske. Moja dela su metafore koje govore kako možemo da se idetifikujemo sa nečim što nam se čini daleko, a zapravo su to sve univerzalni kodovi i univerzalne simbolike. Tu su ‘‘babuške‘‘, pa gnezdo sa velikim kašikarama, to su sve jake simbolike, bez obizira da li se nalazimo na zapadu, gde se ne dešava trenutni rat, ili negde malo bliže. To su jaki simboli, koji uvek evociraju strašne tematike‘‘, poručila je Ema.

Na njenim skulpturama primetno je ‘‘odsustvo čoveka‘‘, koje se samo naslućuje, apostrofirala je kustoskinja, ali je ideja ljudskog bića snažno usađena u suštinu Emine umetnosti.

Kragujevac Izložba Eme Bregović u Kragujevcu
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Ta funkcija prisustva ili odsustva čoveka je upravo ono što naglašava umetničko delo i prenosi emociju. To je jedinstvena isprepletanost etičkih, etničkih, socioloških, kulturoloških i svih drugih elemenata savremene civilizacije. Dakle, univerzalo i ovde i tamo‘‘, rekla je kustoskinja Tatjana Milosavljević na otvaranju izložbe.

U kragujevačkom Narodnom muzeju naglasili su i da se datum otvaranja izložbe, slučajno namestio na dan osnivanja Muzeja, koji u Kragujevcu postoji od 1.juna 1949. godine.

Izložba ‘‘Ovde i Tamo‘‘, biće otvorena do 30.juna.

Bonus video – Veličković: Balkanska rapsodija na klavirskoj harmonici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar