Kolarčev narodni univerzitet Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Svečanost povodom obeležavanja 143 godine rada Kolarčeve zadužbine biće održana sutra, 14. novembra sa početkom od 1 časova u prostorijama ove institucije. Na svečanosti će biti uručene plakete Odbora Zadužbine za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnja nagrada Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2020/2021, saopšteno je iz Kolarca.

Na proslavi 143. rođendana Kolarca nagradu za najbolju izložbu primiće vizuelna i performans umetnica mr Ivana Smiljanić, a muzički deo programa uveličaće barokna viola i sopran Ana Torbica.

Na repertoaru koncerta naći će se dela Freskobaldija, Daulenda, Kaldara, Delalanda, a Torbica je u izboru Udruženja muzičkih umetnika Srbije izabrana za najuspešnijeg mladog umetnika u 2020. godini, uz ansambl Nju triniti barok.

Ova institucija osnovana je, podsetimo, zahvalljujući Iliji Milosavljeviću (1800-1878), koji je trgovao žitaricama i stokom sa Austrougarskom i tako se obogatio. A svojim testamentom ostavio je svu svoju imovinu prosveti i kulturi, i „obrazovanju srpskog naroda“, pa su 1877. osnovane dve zadužbine: Književni fond i Univerzitetski fond namenjen podizanju Kolarčevog narodnog univerziteta.

Zgrada Kolarčevog narodnog univerziteta podignuta je 1932, po nacrtu arhitekte Petra Bajalovića, a počela je sa radom 19. oktobra iste godine.

Bonus video:

Mehta na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar