Koko Šanel Foto:KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Velika retrospektivna izložba o Koko Šanel koja će biti otvorena u u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu 16. septembra, otkriva dokaze da je modna dizajnerka bila članica francuskog pokreta otpora i nacistički agent.

U britanskoj prestonici, u sklopu izložbe „Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto“ koja uključuje pedeset odela francuske dizajnerke Koko Šanel, pa i roze komplet holivudske dive Loren Bakol, posebno mesto imaće dokumenti povezani s aktivnostima dizajnerke za vreme rata, piše „Gardijan“.

– Nismo mogli da napravimo izložbu, a da se ne referišemo na njene poteze u doba rata – rekla je kustoskinja Oriol Kulen, koja je parišku izložbu iz 2020. upotpunila saznanjima o njenoj vezi s Velikom Britanijom, te aktivnostima tokom rata.

Prema dosad neviđenim dokumentima, ime Gabriele, Koko Šanel, nalazi se na listi 400.000 ljudi o čijem radu za pokret otpora svedoče službeni spisi.

Koko Šanel Foto:IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia

– Tu je potvrda francuske vlasti, uključujući dokument iz 1957. godine koji potvrđuje njeno aktivno delovanje u otporu – tvrdi Kulen.

Muzej „V&A“ izložiće i dokaze o njenoj saradnji s Nemcima u okupiranom Parizu, pa i transkripte posleratnog ispitivanja trojice nacističkih službenika koji su nezavisno jedni o drugima upravo nju imenovali kao izvor od poverenja.

Koko Šanel Foto:- / Universal images group / Profimedia

– Novi dokazi je ne oslobađaju krivice, već samo čine sliku složenijom. Samo možemo utvrditi da je bila povezana s obe strane – objašnjava Kulen, koja Šanel pre svega opisuje kroz prizmu njene spremnosti da sve preživi i uvek zgrabi priliku za napretkom, prenosi „Jutarnji list“.

Naime, prema mišljenju kustoskinje, Šanelina sklonost ka samoočuvanju instinktivno je rezultirala njenim desnim uverenjima. Kulen tu sklonost vidi kao posledicu detinjstva provedenog u samostanu nakon majčine smrti, te očevog nestanka. Tokom ranih 1940-ih Šanel je bila u vezi s baronom Hansom Günther von Dincklage, što je iskoristila kako bi oslobodila nećaka Andréa Palassea.

Koko Šanel Foto:Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

O njenoj vezi s Velikom Britanijom pak svedoči uljani portret Vinstona Čerčila koji prikazuje upravo Šanel, kojoj su zbog veze s vojvodom od Westminstera nacisti dodelili kodno ime „Westminster“.

Malo se zna o njenoj vezi s britanskom proizvodnjom. Izložba uključuje crvenu, svileno-baršunastu večernju haljinu s odgovarajućim rukavicama do lakta, koje je za Chanel 1932. proizveo Manchester Velvet. Tokom tridesetih godina, Šanel je s ciljem korištenja britanskih materijala (lan iz Severne Irske, čipka iz Notingema…) za proizvodnju svojih dizajna ustanovila i kompaniju British Chanel Ltd.

– Nismo želeli da ignorišemo ono što je radila tokom rata, no ovo je pre svega modna izložba – naglasila je Kulen.

Postaviće njene krhke večernje komade, „večernje pantalone“ kojima je u mladosti skandalizovala francusko društvo, a jedan izložbeni prostor pripovedaće priču o Šanel parfemu No. 5, koji su nosili Marilin Monro i Endi Vorhol.

Bonus video: Plava izložba za osobe sa invaliditetom 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar