Eyesburn, Ajbrn, Kojot, Nemanja Kojić Kojot
Foto: E-Stock/Srdjan Veljović

Hornsman Coyote održaće večeras koncert u Božidarcu povodom rođendana Boba Marlija, a pored standardnog repertoara izvešće i desetak Marlijevih pesama uz originalne matrice koje su mu nedavno ustupili legendarni The Wailers. Pored koncerta Hornsman Coyote Sound System, nastupiće i DJ Gaggie.

Nemanja Kojić, Hornsman Coyote, svoj rad započeo je još 1990-te kao dub trombonista, pridruživši se srpskim rege pionirima Del Arno Bendu. Godine 1994. osniva Eyesburn, jedan od najzapaženijih crossover bendova na Balkanu. Posle prvog prekida rada Eyesburna 2005. godine, Coyote odlazi u London gde upoznaje Jerry Lionz, prvog Roots Reggae producenta sa kojim radi na trombonskim instrumental pesmama.

Novi Sad 10.07.2021. Kojot, Remedi, muzički festival Exit, Egzit
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Nedugo zatim upoznaje Jah Works produkciju za koju izdaje svoj prvi internacionalni instrumentalni album „Brass roots“ i ulazi na današnju evropsku dub/reggae scenu. Od tada, Coyote isporučuje trombonske linije i aranžmane za mnoge producente širom Evrope i sveta.

Sa njegovim trombonskim instrumentalima objavljeno je preko 50 vinil izdanja sa različitim producentima i poznatim rege pevačima, a sa svojim deonicama i aranžmanima gostovao je i na albumima legendarnih rege umetnika kao što su Lee Scratch Perry i Max Romeo.

Hornsman Coyote pojavljuje se i na novom albumu Lee Scratch Perry-a gde je snimio trombon deonice.

U Bozidarac dolazi u svojoj soundsystem varijanti sa kojim je aktivan punih 16 godina, sastav cine Isakk Soler – violina, Martin Gak sound control, Nemanja Kojic, trombon i glas.

Dragan Stanić Gaggie je rubadub, steppa, roots di-džej iz Beograda, koji je na srpskoj sceni duze od 20 godina. Svoju reputaciju stekao je članstvom u jednom od prvih sound systema. usput se polako oprobavajući na polju produkcije.

Robert Nesta Marli poznatiji kao Bob Marli rođen je 6. februara 1945. godine, a preminuo 11. maja 1981. Bio je jamajčanski pevač, tekstopisac, gitarista i muzička ikona dvadesetog veka. Najpoznatiji je izvođač rege muzike i čuven je po popularizaciji ovog muzičkog žanra van granica Jamajke.

Marlijev doprinos muzici povećao je vidljivost jamajčanske muzike širom sveta i učinio ga globalnom figurom popularne kulture do danas. Tokom svoje karijere, Marli je postao poznat kao Rastafari ikona, a svojoj muzici je dao osećaj duhovnosti. Takođe se smatra globalnim simbolom jamajčanske muzike i kulture i identiteta. Bio je kontroverzan u svojoj otvorenoj podršci demokratskim društvenim reformama. Godine 1976, Marli je preživeo pokušaj atentata u svojoj kući, za koji se smatralo da je politički motivisan. Takođe je podržao legalizaciju marihuane i zalagao se za panafrički duh.

Bonus video: Koncert Manu Chao u Beogradu 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar