Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs, Vesna Lalić/Nova.rs, TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Glumac Milan Marić, književnik Goran Petrović i scenograf Aleksandar Denić, samo su neki od umetnika, dobitnika tradicionalnih godišnjih Nagrada grada Beograda.

Skupština grada Beograda donela je odluku o laureatima Nagrade grada Beograda za 2022. godinu. Za književnost i prevodno stvaralaštvo dobitnik nagrade „Despot Stefan Lazarević“ jeste književnik Goran Petrović za roman „Ikonostas sveg poznatog sveta“, koji je objavila Laguna prošle godine.

Glumac Milan Marić ovenčan je istom nagradom, ali za pozorišno stvaralaštvo i to za naslovnu rolu u komadu „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, za koju je nedavno dobio i godišnje priznanje JDP-a.

U kategoriji filmskog i radio-televizijskog stvaralaštva nagrađen je sin Živojina Pavlovića, Nenad Pavlović za režiju i koscenario filma „Trag divljači“, dok za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije priznanje dobija Aleksandar Denić zbog izložbe „Dekada“ u Bioskopu Balkan.

Komponovanje muzičko-scenskog dela „Deca“, koje je postavljeno u Narodnom pozorištu, Irini Dragović donosi „Despota Stefana Lazarevića“ za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo, dok profesor i instrumentalista Uroš Dojčinović dobija nagradu za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Beograd dobio je kustoski tim Muzeja savremene umetnosti Miroslav Karić, Aleksandra Mirčić i Žaklina Ratković za retrospektivnu izložbu „Nepouzdani pripovedač“ Mrđana Bajića u MSUB, objavio je Dobrica Veselinović na Tviteru uči svečane sednice Skupštine grada Beograda.

Dobitnici nagrada za stvaralaštvo mladih za 2022. u oblasti umetnosti su Olga Janković i Damjan Jovičin.

Bonus video: Izložba Mrđana Bajića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar