Foto: Rekha Garton/BBC/Dancing Ledge, Shutterstock/Lorna Roberts

Britanske serije "Ovo će boleti" ("This is going to hurt") i "Noćni pozivi" ("The Responder"), dobile su po šest nominacija za nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost BAFTA.

Prva serija prati stažistu Adama Keja (Ben Višou) na odeljenju ginekologije, a „Noćni pozivi“ su dramska saga o egzistencijalnoj krizi policajca Krisa Karsona kojeg tumači Martin Friman.

Obe serije su u trci za priznanja u glavnim kategorijama: najbolja mini serija i glavni glumac („Ovo će boleti”, Ben Višo) i najbolja drama, glumac u glavnoj i glumac i glumica u sporednoj ulozi („Noćni pozivi”, Martin Friman, Džoš Finan i Adelajo Adedajo), piše “Gardijan”.

Serije „Loše sestre” (Bad sisters”), o sestrama koje pokušavaju da ubiju muža monstruma jedne od njih, i vestern saga „Englezi” („The English”), o junakinji koja putuje Amerikom u nadi da će osvetiti smrt svog sina u kojoj glavnu ulogu tumači Emili Blant, dobile su po pet nominacija.

U trci za najbolju dramu su i „Somewhere Boy”, o mladiću koji posle tragične smrti majke počinje da preispituje svoje postojanje, i „Šervud” o brutalnim ubistvima u Notingemširu. Nominaciju za najbolju mini seriju, pored „Ovo će boleti” dobile su špijunski triler „Špijun među prijateljima” sa Dejmijanom Luisom i Gajom Pirsom u glavnim rolama, krimi drama „Lopov, njegova žena i kanu” i muzička drama „Raspoloženje”.

Za najbolju međunarodnu seriju bore se američke „The Bear”, „Sreda”, „Čudovište: Priča o Džefriju Dameru”, „Pačinko”, „Beli lotos” i „Usekin“.

Među poznatim glumačkim imenima koji su se našli u trci za nagrade u glavnim rolama su Kejt Vinslet („Ja sam… Rut”), Kilijan Marfi („Birmingemska banda”), Imelda Stonton („Kruna”), Gari Oldman („Slow horses”), Danijel Redklif („Weird: The Al Yankovic Story”), Sara Lankašir („Džulija Čaljd”) i Taron Edžerton („Crna ptica”).

Među televizijama/striming servisima, Bi-Bi-Si prednjači sa 88 nominacija, dok znatno manje imaju Kanal 4 (33), Netfliks (24), Aj-TV (19), Epl TV (15), Skaj (14) i Dizni plus (8).

Dodela nagrada koju će prenositi Bi-Bi-Si, zakazana je za 14. maj, a voditelji svečane ceremonije biće engleski komičari Rob Beket i Rameš Ranganathan.

Na dodeli će se odati počast karakternom glumcu Bernardu Kribinsu, čije je izostavljanje na dodeli Bafta filmskih nagrada u sekciji „In memoriam“ izazvalo kontroverzu. To je podstaklo glumca Fila Dejvisa da podnese ostavku u članstvu, nazvavši ih „sramotnom parodijom“.

Nakon incidenta, iz organizacije Bafte su izazvali još veće ogorčenje objavljivanjem saopštenja na Tviteru u kojem se tvrdi da je Kribins izostavljen zbog ograničenog vremena i da će „biti razmatran za uključivanje u sledeće dodeljivanje televizijskih nagrada“. Nakon što su ovu izjavu nazvali „radom idiota“, Bafta je potvrdila da će definitivno odati počast glumcu na ceremoniji dodele TV nagrada 2023.

Celokupnu listu možete videti ovde.

Bonus video: Miona Marković u drugoj sezoni popularne britanske serije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar