Ekipa filma ,,U ramenima'' i Jovan Jelisavčić Foto: Milena Arsenić

Dodelom nagrada za najbolja filmska i glumačka dostignuća i projekcijom filmova "Snežana" i "Da li ste videli ovu ženu?" svečano je zatvoreno u Bajinoj Bašti deseto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma, saopštii su organizatori.

Nagradu „Zlatna imaginacija“ za najbolji film u celini dobilo je ostvarenje „Stoj na rukama“ rediteljke Ovsane Šekojan iz Jermenije, a priznanje je žiri obrazložio ocenom da je posredi „izvrsnost u svakom aspektu filmskog dela – bolna, ali suptilna, slojevito ispričana priča, jedinstvene atmosfere, sjajne režije, izvrsne kamere i glume“.

Milica Janevski je zbog role u filmu „U ramenima“ srpske rediteljke Tare Gajović postala laureatkinja „Zlatne interpretacije“ za najbolju žensku ulogu. Glumica je, po sudu žirija kojeg su činili reditelj Radivoje Raša Andrić, hrvatska glumica, rediteljka i scenaristkinja Lana Barić, i španski glumac Rikard Balada, „ostvarila neverovatnu transformaciju u sredovečnu ženu i majku kojoj je kafana druga kuća“. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je glumcu Oskaru Petersenu za ulogu u filmu „Bergi“ južnoafričkog reditelja Diana Vejsa „za majstorski suptilno nijansiranje unutrašnje tenzije i borbe između ljudskosti u sebi i poštovanja zakona“.

Bašta Fest Foto: Milena Arsenić

Specijalna priznanja dodeljena su filmovima „Mama“ Migela Azurmendija Gomeza („za poseban pristup odnosu majke i sina koji na duhovit način prikazuje majčinsku ljubav i kad ta ljubav ide protiv života samoga“) i „Sahrana“ Šimuna Šituma („zbog pametnog, duhovitog i ironičnog prikaza karaktera balkanskog čoveka koji se očitava kroz opušten odnos prema smrti i suptilnog prikaza skrivenih emocija koje izbijaju uprkos odbrambenim mehanizmima“).

Regionalnu nagradu „Zlatna vizualizacija“ za najbolju kameru, koja se dodeljuje uz podršku rentala Cineplanet, dobio je Miloš Radovanović za film „U ramenima“. Miloš Jaćimović, direktor fotografije iz Srbije, koji je odlučiivao o priznanju, svoj izbor je obrazložio rečima:

Miloš Radovanović Foto: Milena Arsenić

– Ove godine podržavamo jedan mladi film, koji se naslanja na tradicije crnog i rumunskog, novog talasa, koji se istakao svojom vizuelnom pismenošću i osećajem za ritam.

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte, koji su činili Đorđe Petrović, Andrija Žuža, Sonja Jovanović, Dubravka Stefanović i Anika Petrović, dodelio je nagradu ostvarenju „Brzina“ reditelja Pola Rižoa, „zbog kritike života i vremena u kom se nalazimo koje nam ne dopušta predah, niti da stanemo i razmislimo“. 

Bašta Pitch žiri u sastavu: Pawel Kosun (Poljska), Lukas Teren (Slovačka), Anja Sekulić (Crna Gora) i Maja Šuša (Srbija), doneo je odluku da za najbolji projekat proglasi „Smrt, more, plave boje“ reditelja Milutina Miloševića i producentkinje Jelene Čeivanović iz Srbije.

Tim Bašta Festa dodelio je i nagradu „Baš ta čast“ organizaciji Tribalion za primer dobre inicijative u sportu i turizmu, kao i za promišljen i dobro organizovan događaj sa velikim potencijalom za budućnost.

Ekipa filma ,,Da li ste videli ovu ženu“ Foto: Milena Arsenić

Deseti Bašta Fest, tokom kojeg je prikazano 29 kratkih igranih filmova iz 20 država, završen je projekcijom ostvarenja „Snežana“ Lane Barić i „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, a svečano ga je zatvorila glumica Ksenija Marinković s ekipom filma.

Bonus video: Retro muzej video igara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar