Foto: Promo

Dragoljub Stojković, novinar i pisac knjige “Poslednji greh: Slučaj gospođe Markovićke; Beogradska tragedija”, govoriće o jednom od najkontroverznijih atentata u istoriji Srbije na tribini „Beograd za početnike“, u petak, 28. aprila u 18. 30 časova, u Galeriji 73, saopštili su organizatori.

Na aprilskoj tribini govoriće se o čuvenom Ilkinom atentatu, neuspelom pokušaju Jelene-Ilke Marković da ubije kralja Milana, u Sabornoj crkvi, hicem iz revolvera, 1882. godine. Reč je o veoma zanimljivom životu i delovanju prve atentatorke u istoriji Srbije.

Foto: Promo

Jelena – Ilka Marković (rođ. Bajić), supruga Jevrema Markovića, opozicionog poslanika i uspešnog vojnog komandanta, pripada intelektualnom krugu građanske klase, krugu prvih srpskih socijalista koji su se borili protiv apsolutizma kralja Milana za preobražaj srpskog društva u narodnu državu. Atentat na kralja Milana bila je osveta za ubijenog muža, pukovnika Jevrema Markovića (brata Svetozara Markovića), streljanog zbog topolske bune. koju je kovala pune četiri godine.

Ilka je osuđena 12. aprila 1883. na smrt streljanjem, potom pomilovana, ali je uskoro nađena zadavljena u požarevačkom zatvoru. Zbog atentata uhapšena je i Ilkina rođaka Lena Knićanka, najlepša žena tadašnjeg Beograda, koja je takođe nađena obešena u zatvoru 28. marta 1883, i to u jezivim ćelijama Rimskog bunara. Oba ubistva dogodila su se pod sumnjivim okolnostima: vojnik na straži kod Lene Knićanke, takođe je ubijen. U oba slučaja po jedan lekar iz komisije za uviđaj izdvojio je svoje mišljenje da se ne radi o samoubistvu (kod Knićanke bio je to Lazar Paču).

Godine 1891. kralj Milan i Milutin Garašanin optuživali su se u štampi kao naredbodavci ubistva. Kralj Milan je pokušao da atentat iskoristi protiv radikala, ali isleđivanje nije dokazalo njihovo učešće.

Razgovor sa Dragoljubom Stojkovićem vodiće novinarka Smiljana Popov.

Bonus video: Mileva Marić Ajnštajn

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar